Слободна Херцеговина » ХУМСКИ ЗАПИСИ: Не дам коријене!

ХУМСКИ ЗАПИСИ: Не дам коријене!

  • Истина је да човјек тек у туђини почне да схвата значење неких ријечи на које код куће није ни обраћао пажњу. По мом мишљењу, човјек који не зна одакле је дошао, лако ће заборавити и куда је кренуо. Чудо једно, али при овој свијести и здравој памети нећу се одрећи своје постојбине, своје Херцеговине. Не дај Боже, но да сврнем с’ памети!

13563507_1233398610018248_927170172_n

Додуше, мислим да бих и тада препознао сваки камен, сваки поток и свако дрво земље поносите: земље неуких, а опет мудрих; земље мале, а опет храбре; земље благодарне, земље Херцегове. Знао бих ђе је моја постојбина, темељ, кућа, кров, име и презиме – оно што ти је уткано у сваку вену, сваку пору и сваки дамар. Али, одеш ли негдје, ти више ниси ти. Ти си само неко, негдје, а опет ниђе. Они који оду из Херцеговине сањају о њој. Сваки сан почиње са Херцеговином, али се завршава са туђином. Знам… И ја сањам исто. А они, они који су тамо, једва чекају да оду из ње, мислећи да је тамо негдје боље. А да ли је?! Шта знам, можда је најбоље да се нађемо негдје на пола пута. Можда би тада сви били сретни. Ни тамо, ни вамо. Окле знам болан, немој ме о томе питати. Једно знам сигурно. Она реченица изговорена небројено пута у свакој херцеговачкој кући:

Иди, сине, одавде, кутариши се ове биједе!

…Одавно је изгубила смисао.

Вјеруј ми, биједа је свуда друго. У Херцеговини барем још нико није гладан. Вазда ће ти неко дати грумен сира и штруцу љеба, ако ништа друго. А то је доста ономе ко не тражи много. Ко је схватио, схватиће. Ко није – за вакта му је да схвати. Веле, најцрње је пред свитање, а за мене у Херцеговини никад неће смркнути. Није досле, неће ни од сад.

А ми у туђини памтићемо и сањати свитања у Херцеговини и никад се тога одрећи нећемо. Чу мене: ми! ЈА! Ја бар нећу! Барем ми снове о Херцеговини нико не може одузети.

Марко Никчевић / Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору
  1. Sarita Kosanovic Reply

    Marko, ziv bio! Prijatelju, „samo“ mi je otac iz Hercegovine, ali mi suze grunuse na tvoj „grumen sira i strucu ljeba“! Veliki pozdrav i svako dobro od Boga!

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина