Вакцине у ћорсокаку

  • Министарство здравља Српске апелује на суграђане да вакцинишу своје малишане. Многи родитељи се, у страху да вакцине нису добре, оглушују о обавезу

rs-vakcinacija_620x0

ПРОЦЕС вакцинације деце у Републици Српској улетео је у – ћорсокак, јер је све више родитеља који одбијају да вакцинишу своју децу. Овом негативном тренду највише су допринеле друштвене мреже на којима се проширила прича да вакцине нису квалитетне и да постоји могућност да деца оболе после вакцинисања.

Бањалучанка Весна М. каже да није још вакцинисала дете, јер се плаши за здравље малишана.

– Чула сам разне приче о квалитету вакцина и многи тврде да су ове наше под знаком питања. Због тога још чекам „да се нешто деси и све разјасни“, па да онда можда одем да вакцинишем дете. Размишљала сам чак да одведем дете у Загреб на вакцинацију, јер сам чула од пријатељица да су водиле своју децу тамо. Цена вакцине у Хрватској је око 250 марака – каже ова Бањалучанка.

С друге стране, Бањалучанка Бранка Г. каже да је њено дете примило вакцину у Бањалуци и да није имало никаквих проблема.

– Људи свашта причају, али ја опет највише верујем докторима. Они су ми објаснили да нема никаквог проблема са вакцинацијом, и тако је и било. Мислим да људи треба да престану да слушају свакакве приче и да морају да вакцинишу децу на време – каже Бранка.

Приче око лоших вакцина одбацују у свим здравственим установама Републике Српске и ресорном министарству, уз образложење да управо невакцинисање деце доводи до могуће болести, а не супротно.

Како би спречили могуће обуставе вакцинисања, из Министарства здравља и социјалне заштите поручили су да ће морати да плати казну сваки родитељ и дом здравља који буду учествовали у невакцинисању деце.

– Казном од 20.000 до 100.000 марака казниће се здравствене установе које не поштују Закон о имунизацији становништва. Они који одбију вакцинацију, родитељи или старатељи малолетног детета, такође ће морати да плате казну у износу од 1.000 до 5.000 марака – поручили су из ресорног министарства.

Душанка Макивић, портпарол Инспектората РС, каже, за „Новости“, да су Домови здравља дужни да обавесте здравствену инспекцију о свим случајевима одбијања вакцинисања.

– Уколико пријављени случај оде на судско одлучивање, казна може бити знатно већа. До сада нас домови здравља нису обавештавали о случајевима где су родитељи одбили да вакцинишу децу, тако да нисмо ни поступали по том основу. Имали смо само један захтев из Дома здравља Бијељина који је тражио од нас да им направимо допис, односно позив родитељима, у којем би били обавештени да су по закону обавезни да вакцинишу своју децу – појаснила је Макивићева.

Према подацима ресорног министарства, у Републици Српској вакцинисано је између 85 и 90 одсто деце, а да би се избегла појава епидемије болести које се тако могу спречити, препоручени обухват имунизације је од 90 до 95 одсто.

АМЕЛА Лолић, помоћник министра здравља и социјалне заштите Српске, позвала је родитеље да се на време информишу о ризицима и одговорностима које преузимају ако се одлуче да не вакцинишу дете.

– Проверите да ли сте ви и ваши чланови породице примили све потребне вакцине да бисте били заштићени од заразних болести и последица које носе. Овде није реч само о индивидуалном праву, већ и о колективном здрављу. Они који одлуче да не вакцинишу децу, угрожавају и здравље других – истакла је Лолићева.

Извор: Новости.рс / С. Мишљеновић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар