Тромеђа скрива потенцијале

  •  Упркос тешкој прошлости земље на балканској тромеђи, БиХ, Хрватска и Црна Гора требају далеко више привредно сарађивати. Такву иницијативу покренули су њемачки представници у БиХ.

saradnja
Могућност прекограничног дјеловања и привредне сарадње на тромеђи Босна и Херцеговина-Хрватска-Црна Гора су огромне те је крајње вријеме за значајнију сарадњу, упркос често неповољном политичком окружењу. То је најважнији закључак дводневне конференције о прекограничној економској сурадњи, организоване од стране њемачке фондације Kонрад Аденауер, представништва у БиХ.
„Идеја за одржавањем овакве конференција појавиле се прије око двије године и желимо проналазити одговоре како се што боље удружити и заједнички сарађивати на пољу економске сарадње чији су потенцијали огромни. Циљ је да се из све три земље, окупе људи из подузетништва али и политике, као и међународни представници како би разговарали о потенцијалима које нуди прекогранична сурадња“, казао је др Kарстен Думел, директор представништва Kонрад-Аденауер у БиХ.
Наставља се њемачка иницијатива развоја
Говорило се о добрим примјерима прекограничне привредне сарадње, попут пројекта градова Требиња и Никшића и НВО Форс Монтенегро о унапређењу туристичке и саобраћајне сигнализације, пројекту градова Требиња и Никшића и НВО Форс Монтенегро, пројекту Регионалне агенције за Херцеговину (РЕДАХ) о ревитализацији старе ускотрачне пруге у оквиру прекограничне сурадње БиХ-Хрватска, али и новом 100 милиона евра вриједном туристичко-трговачком пројекту компаније Свислион у Требињу „Сунчани град“, за који ће њемачки амбасадор у БиХ ускоро положити камен темељац.
Истичући да је Њемачка један од највећих економских партнера БиХ, шеф Представништва њемачке привреде у БиХ Алеxандер Мардиан посебно је нагласио одличне примјере прекограничне сарадње. „Пуно је тема за разговор. Њемачка је одличан и поуздан партнер за развој привреде, а један од таквих примјера је твртка Хенкел БиХ. Оваквих примјера може бити и далеко више“, казао је Мардиан.
Сарадња без утицаја политике
Но, бивша њемачка заступница у европском парламенту Дорис Пак, посебно се осврнула на политичку ситуацију која, како је казала, често онемогућава развој привреде и прекограничне сарадње. „Овдје живите по Дејтонском споразуму што није лако, многим вашим политичарима није у интересу европска БиХ и тргују националистичким идејама и то је велики проблем. Зато, не чекајте да ваша држава постане чланица ЕУ-а, сарађујте одмах и без утицаја политике“, поручила је Пак.
На њеном трагу је и закључак градоначелника Требиња Славка Вучуревића који је истакао да је проналажење инвеститора један од најважнијих задатака.“Сукоба је било, али они нам не смију бити одредница за будућност. Велике су могућности за сарадњу и развој, а пољопривредна производња је примарна. Сарадња Дубровника и Требиња све је боља, а велике су могућности и за развој вртних ресурса, изворишта питке воде, туристичких стаза Требиње-Дубровник-Никшић-Херцег Нови.“
Градоначелник Вучуревић је посебно истакнуо да Требиње с пројектом “Сунчани град” улази у своју највећу инвестицију до сада. „Овим пројектом ће се запослити хиљаду људи“, казао је градоначелник Требиња.

saeradnja 01
Сaрадња земаља западног Балкана и фокус ЕУ-а
Прекогранична сарадња је, како је то казао министар вањских послова БиХ Игор Црнадак главни приоритет. „Важно је да сви схватимо да добри односи нису коначни и да морамо увијек радити и сарађивати.
Прекогранична сурадња балканских земаља у раздобљу 2014-2020. фокус је и у програму помоћи ЕУ БиХ. Босанскохерцеговачке привреднике посебно су занимали начини аплицирања и писања пројеката, али је истакнуто и нужно снажније укључивање локалне заједнице и циљано планирање, сарадња са стручним институцијама као и пружање веће помоћи подузетницима.
Наиме, у планском раздобљу 2014-2020. ИПА II прекограничне сурадње, готово 600 милиона евра предвиђено је за финанцирање заједничких пројеката БиХ, Србије, Црне Горе и Србије.
„Приоритети су јавно здравство, развој и промоција туризма, развој конкурентности, заштита и промоција културног и природног насљеђа, околине, енергетске ефикасности, социјална укљученост, запошљавања итд“, казала је Нада Бојанић, шефица Одсјека за прекограничне, међународне и посебне програме помоћи ЕУ БиХ.
Јасно је да је ово наставак јаке њемачке иницијативе у развоју економске сурадње три сусједне државе, почевши од прошлогодишње, берлинске иницијативе њемачке канцеларке Ангеле Меркел те недавног самита у Бриселу. Само једна тема – могућности прекограничне економске сарадње, на регионалној конференцији у Требињу окупила је политичке представнике из све три земље, привреднике, представнике међународних организација.
Kонференција у Требињу неће бити и посљедња таква иницијатива из Њемачке, а као закључак би се могле истакнути двије ријечи њемачког амбасадора у БиХ: Засучите рукаве.

 

Извор: radiotrebinje.com/DW

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар