Требиње данас прославља крсну славу Преображење Господње

  • У требињском Саборном храму, у присуству бројних вјерника и гостију, свету архијерејску литургију служили су владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и викарни епископ диоклијски Методије, уз саслужење свештенства и монаштва неше епархије.

Ево радости и радосног дана, наше славе, светог Преображенја Господњег – бесједи владика Димитрије.

„Када сретнемо неког човјека, ако је радостан и добро расположен, ми кажемо како му је осмијех преобразио лице. По том нашем физичком феномену тешко је објаснити шта је преобразило лице тог човјека. А данас треба да говоримо о преображењу Господњем и данас смо окупљени око ријечи Божије. Данас смо чули посланицу апостола Петра, да треба да пазимо на ријеч Божију. Док дан не сване ни Даница се не роди у нашим срцима, Тај дан је овај дан Преображења Господњег“, ријечи су из бесједе владике Димитрија, који објашњава да и по ријечи Божијој и јеванђељској Исус је након шест дана узишао на гори, послије јудејског празника сјеница.

„Они су тај дан као што су сви јудејски празници, имали троструку славу. Прво је тај празник био агрикултурни празник, они су празновали плодове прве жетве, прве плодове које су сабирали и веселили се том материјалном уживању. Послије тога је то добило историјски смисао код Јевреја , они су празновали излазак из Египта и улазак у обећану землју и опет су празновали то кушање жетве. А послије тога празник је добио есхатолошки смисао, смисао онога тек што ће доћи“, прича владика.

Преображење Господње је централна тачка служења нашег Господа, све прије Преображења води ка Њему и све послије Преображења је полако силазак ка ономе што је Христос и дошао у свијет да испуни за нас, а то је његово страдање, његов крст , његова смрт и славноо васкрсење – ријечи су из бесједе владике Димитрија.

Викарни епископ Методије је обративши се присутним вјерницима казао да је Господ показао на Гори Таворској показао своју Божанску природу као и смисао да се наша човјечанска природа обложи нетварним Христовим енергијама и свјетлошћу која је засијала на данашњи дан.

„Циљ нашег живота је задовијање благодати Духа светога. Тако и овај град и ова Херцеговина која је утврђена на камену тврде вјере са овом преображавајућоом силом, била узор нама који смо били у њеном блиском окружењу“, казао је владика Методије.

Након литургије освештано је грожђе и ломљен славки колач послије чега је уприличен културно-умјетнички програм.

С.П. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар