СРПСКИ НАРОД У АВНОЈЕВСКОЈ ХРВАТСКОЈ: Промоција књиге др Момчила Диклића у Зрењанину

  • У Салону Народног музеја Зрењанин, у петак 29. децембра је одржана промоција књиге др Момчила Диклића „Српски народ у авнојевској Хрватској: како је нестао један народ!?”, у организацији „Светосавља” из Зрењанина.

Владимир Бурсаћ, Милојко Будимир, др Момчило Диклић и Душан Стјепановић (фотографија преузета са портала Волим Зрењанин -www.volimzrenjanin.com)

На промоцији су говорили Душан Стјепановић, историчар и председник Актива наставника историје основних школа града Зрењанина, Милојко Будимир, музејски саветник и генерални секретар „Удружења Срба из Хрватске” (Београд), Владимир Бурсаћ, аутор рада из Зборника „Грађански рат у Хрватској 1991–1995”, и аутор књиге Момчило Диклић, доктор историјских наука. Овом приликом промовисан је и Зборник радова бр. 19, под називом „Грађански рат у Хрватској 1991–1995.”, за 2023. годину.

(фотографија преузета са портала Волим Зрењанин -www.volimzrenjanin.com)

“Вечерас је промоција књиге о нестанку Срба у авнојевској Хрватској. Тада је била 91 општина која је имала већински српско становништво, према попису Географског факултета из 1941. године. Све је то нестало, и то само по себи говори доста. Нестали су Срби из Славоније, из Далмације, из Лике, и са читавих простора. То становиштво је такође доживело и асимилацију и покатоличавање. ”, рекао је др Момчило Диклић, аутор књиге.

О АУТОРУ

Момчило Диклић је рођен 1954. године у Старом Селу поред Оточца у Лици. Основну школу и гимназију је завршио у Оточцу, Педагошку академију на групи повијест-географија завршио у Ријеци 1977. године дипломирао је на Филозофском факултету у Загребу 1984. године на групи повијест.

До сада је објавио 17 монографија и више десетина научних радова о Србима у Хрватској, односно српско-хрватским односима током 20. века.

(фотографија преузета са портала Волим Зрењанин -www.volimzrenjanin.com)

“Испоставило се да у околини Зрењанина имамо једног “par excellence” интелектуалца, др Момчила Диклића, доктора историјских наука, који је написао 17 књига до сад везаних за историју српско-хрватских односа, историју српског народа на територији авнојевске Хрватске и тренутно пише 18 књигу. Ово је прво представљање једног таквог изузетног интелектуалца, истраживача и историчара зрењанинској култури. Надам се да ћемо имати још његових трибина у наредној години, јер то човек са којим вреди причати и од кога можемо заиста пуно да сазнамо. ”, рекао је Владимир Бурсаћ, један од организатора трибине и аутор рада из Зборника „Грађански рат у Хрватској 1991–1995”.

Текст и фотографије преузете са портала Волим Зрењанин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар