Преминуо Арие Ливне, шеф Привредног представништа Републике Српске у Израелу

  • Предсједник Јеврејског културног центра и дугогодишњи специјални представник и шеф Привредног представништа Републике Српске у Израелу Арие Ливне умро је у Јерусалиму у 99 години, потврђено је Срни у Јеврејском културном центру у Бањалуци.

Ливне је био савјетник предсједника Републике Српске, сенатор Републике Српске, као специјални представник Свјетског јеврејског конгреса.

Рођен је у Будимпешти 1921.године. Дјетињство је провео у Новом Саду одакле га 1941. године родитељи премјештају у Будимпешту.

Мађарски фашисти га 1942. године мобилишу у рудник код Бора, у источној Србији, у ком су се на принудном раду налазили Јевреји из Румуније, Чехословачке, те поткарпатских дијелова Русије.

Пред крај рата, након сазнања да се Мађари и Нијемци повлаче, Ливне се пребацује на територију под контролом партизанских снага гдје им се прикључује.

Крајем 1944. године, његови родитељи су пребачени у Аушвиц гдје му је убијена мајка, а отац преживио тако што је постао писар захваљујући познавању њемачког језика.

Дио породице из Копривнице је убијен у усташком логору Јасеновац, а други дио у Будимпешти тако да је Арие Ливне остао једини преживјели члан из некада бројне породице Ливне.

Један период је, захваљујући подршци пријатеља из бившег логора у Бору, водио филмско предузеће у Београду као директор филмског одјељења, а 1956. године одлази у Израел, гдје је основао филмски архив Израела који данас носи име познатог редитеља Стивена Спилберга.

Био је директор информативног одјељења у влади Израела, а потом замјеник и генерални директор Јеврејске агенције.

Добитник је специјалне захвалнице Владе Републике Србије за заслуге на продубљивању и учвршћивању пријатељских односа између српског и јеврејског народа, Орден части Републике Српске првог степена за заслуге и помоћ српском народу.

У Јеврејском културном центру Срни су рекли да ће Арије Ливне бити сахрањен данас у Јерусалиму.

Извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар