ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Молићу Бога да свим народима у Мостару и Херцеговини да мир

  • Његова светост патријарх Порфирије рекао је у бесједи вјерном народу у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару да ће молити Бога да да свим народима у Мостару и Херцеговини да мир.

Патријарх је нагласио да је Бог дао да се опет послије падова и страдања догодило да на Бјелушинама имамо готово обновљен храм.

“Свака светиња, свако мјесто гдје се човјек обраћа Богу јесте свједочење и исповиједање истине и чињенице да нисмо само тијело и биолошка бића, него духовна бића и да све оно што је материјално, позвано је да Духом светим буде прожето и да нашим подвигом и љубављу постане духовно”, рекао је патријарх Порфирије.

Наглашава да је највећи пад свих у граду онај када су рушене светиње.

“Тај тренутак када смо рушили светиње једни другима, мјеста на којима се сабирамо и молимо Богу, тај тренутак је био највећи пораз за све нас заједно и највећи могући пад пред Богом. Нема дивније ствари него када се зидају светиње, а нарочито када се порушене светиње обнављају. Благословени смо јер имамо обновљену светињу, јер је то почетак нашега обнављања, обнављања у себи, са богом и међусобно”, рекао је патријарх.

Додаје да нема могућности да успостављамо мир споља док немамо мир у себи.

“Није могуће да обезбједимо мир себи док не обезбједимо мир ономе до нас”, поручио је патријарх Порфирије.

Каже да истински мир имамо онда када се трудимо да онај крај нас има мир.

“То важи за сваку вриједност…Овај храм јесте дар Божији. Некада највећи храм на Балкану православни јесте мјесто на којем се сабирамо и сабираћемо се да бисмо видјели Бога и себе, упознали Бога и човјека. Зато служи света литургија и храм. У обнови овога храма показали су исту бригу и осјећање за миром и припадници других народа и вјера. Да би исказали потребу за миром учествовали су у обнови храма и ми у обнови њихових светиња. У обнављању ближњег свако обнавља себе и спознаје чињеницу да нико не може рећи да је сам себи довољан и да сам стиче мир, љубав радост и љепоту. Све то постоји као дар божији и дато нам је, али не да би смо присвајали за себе”, рекао је патријарх.

Додаје да ми нисмо господари ни свога живота, на свијет дошли не питајући се и да ће нас Бог позвати у наручје не питајући нас.

“Ми смо власници и господари само онога што смо добили као дар Божији. Али морамо тај дар да увећамо и да га подијелимо са другима”, рекао је патријарх.

Додаје да је свако добио свој дар не да би га присвојио или сакрио, већ да бис се трудио кроз молитву, пост, милосрђе, праштање, покајање и све оно чему нас учи Јеванђеље.

“Тај труд треба да уложимо како би смо оно што смо добили од Бога упознајемо, али и да кроз њих дијелимо себе другима. Наше је само оно што смо подијелили са другима. Најљепши је онај који је највише умножио своје таленте”, поручио је патријарх Порфирије.

Казао је да је потреба свих у Мостару, да разумију поруку Божију, и да се разумије да нисмо материјална бића.

“Сабирајући се овдје и молећи се Богу ми ћемо знати истину и чинити оно што је Богу угодно и знаћемо да је посљедњи суд божији гдје ће нас Бог питати шта смо чинили да будемо бољи. Бог ће у нама тражити труд и напор. Питаће нас шта смо чинили унутар својих породица, унутар народа. Дали смо постојали једно у вјери, Христу, Цркви”, рекао је патријарх додајући да се само тако може бити у љубави и са другима.

Патријарх је рекао да је потребно да нам Христост треба бити на првом мјесту.

“Нека господ да мир, љубав и радост и свим људима који живе у овом граду и Херцеговини молитвама свих светих. Мир, радост и љубав свима. Молите се за нас, као што ћемо ми за вас”, поручио је патријарх Порфирије вјерном народу у бесједи.

 

ТОП ПОРТАЛ

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар