ДЕЈАН ЦУКИЋ: Да је мој ђед Ристо из Љубиња на вријеме стигао на Титаник, овог разговора не би било…!

  • „Половина мојих коријена је из Шумадије, а друга из Херцеговине, јер је мој ђед по мајци Ристо Стајчић био из Љубиња“, открио је Дејан Цукић за један портал прије неколико година док је имао наступ на требињској моторијади.

Дејан Цукић, прослављени музичар по оцу потиче од чувеног јунака Павла Цукића, али је веома поносан и на своје прекодринско поријекло, јер је по мајци – Љубињац.

Његов дјед Ристо Стајчић, повратник из Америке населио се по повратку са Новог континента у Сарајеву.

– Мој дјед Ристо је био из Љубиња, он је био међу првим економским мигрантима с почетка вијека, 1904. Као клинац са 19 година отишао је у Америку, тамо је живио, радио и стекао неки иметак. Он је већ 1912. стекао довољно да се врати и посјети родитеље. Био је мејсец дана у Љубињу. Хвалио се свима како се враћа за Америку највећим чудом на свету, бродом „Титаник“. Међутим, кренуо је из Дубровника бродом до Енглеске, ухватила их је олуја и он је закаснио. Ристо се нервирао што није стигао, а да јесте не би било данас ни мене, а ни овог нашег интервјуа. Касније се поново вратио и оженио мојом бабом, која се родила те године када је он отишао у Америку. Имали су троје деце, од којих је средње моја мајка- испричао је Цукић својевремено у разговору за лист Курир.

– Моја бака је вољела да пјева, а наводно је прадјед са стране Цукића, који је умро прије него што сам се родио, био гуслар. Имао сам склоности за певање и с једне и с друге стране. Ипак, највећу заслугу дајем мојој мајци, која је јако вољела умјетност, није била нарочито талентована за музику, али ју је много вољела – открио је Цукић.

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар