Билећки сајам – најбоља промоција херцеговачких потенцијала

  • Друга по реду манифестација „Дани билећких производа и стваралаштва“ окупила је, овог викенда, многе произвођаче из ове општине, али и из многих градова БиХ , Црне Горе и Србије.

19695_712364752222345_8360259343696809163_n

Ексклузивно за портал Слободна Херцеговина 
текст и фото: Петар Салатић

Овом манифестацијом, Билећа је показала да у наредном периоду може лако постати општина са изузетно развијеном привредом и брендираним производима, јер манифестација вуче све привредне, културне и туристичке потенцијале.

Овај сајам је постао и лична карта Билеће. Штандове са богатим понудама обишло је неколико хиљада људи, како из Херцеговине, тако из свих крајева бивше Југославије. Наравно, најупечатљивији били су бивши припадници Школе резервних официра бивше ЈНА, који се окупљају крајем јуна сваке године у својој, како они кажи „златној Билећи.“ Уз стихове „Чује се одјек корака, по камену херцеговском“ промарширају сваке године улицама Билеће и тако све врате у минуло вријеме. Од њих 56 000 , колико је служило војску у билећкој касарни, овога пута је дошло 450.

04

Никола Бајовић, члан организационог одбора сајма истакао је да се идеја за организацију јавила управо због посјете бивших питомаца Школе резервних официра у Билећи:

– Дошли смо на идеју да би требали некако да им употпунимо боравак у нашој општини, а и свакако да им презентујемо наше производе. То су високообразовани људи, који нам помажу да у свим крајевима бивше Југославије, на најбољи могући начин, презентујемо шта то Билећа нуди –  каже он и додаје да нису знали у шта улазе, али и да су на крају схватили да су учинили праву ствар.

03
– Прошле године, Билећу сајам није коштао ни једну марку, све трошкове смо покрили од стране спонзора и министарстава. Сам сајам је изложбено-продајног карактера. Наравно, бољој промоцији сајма, допринијеле су презентације у градовима Херцеговине, али и Црне Горе – закључио је Бајовић.

Оно кључно, због чега се све и одржава, јесте презентовање билећких производа. На овом сајму окупило се 92 излагача.Производња меда међу Билећанима постала је традиција, која се одржава већ годинама.

Између осталих, посјетили смо штанд Блажа Вујовића, произвођача меда, ракије и прополис капи. Овом приликом разговарали смо са његовом ћерком, Наташом Вујовић која је истакла да је производња меда породична традиција:
– Од овог сајма, очекујемо најприје добру рекламу. Веома смо задовољни и поносни што смо на овом сајму, који је веома користан за нашу Билећу.

Као и прошле године, тако и ове, стручни жири је бирао најљепши штанд. Награде за најкреативније је обезбиједио м:тел .

02
Трећу награду за најуређенији штанд добила је породица Милорада Милошевића, а они су представљали производе направљене од меда.

Наш саговорник била је и Милојка Милошевић, која је истакла да су ово посебни дани, како за излагаче, тако и за посјетиоце:
– Од прошлогодишњег сајма па све до овог дана моја породица и ја смо се радовали овим данима, јер је све осмишљено и реализовано баш лијепо. Није било тешко осмислити како ће изгледати наш штанд, јер радим нешто што ме радује.

11539797_10204013872978891_821004590_o

Друга награда припала је Пржионици кафе „М“ из Билеће.
– И прошле године смо освојили 2. мјесто. Ми смо задовољни, јер је жири заиста реално оцијенио. Хвала организатору што су нам пружили прилику да излажемо наше производе – рекао је Дејан Михић, власник пржионице.

05
Побједник је Винарија „Парежанин.“ Они су обје године показали да имају квалитетно вино, али и креативан штанд.

– Прошле године смо били трећи, а ове први. Пресудно за бољи изглед штанда била је хармонија и љубав са којим је све спремано-  истакао је Рале Парежанин, власник винарије и додаје да је план проширење породичног бизниса.

Цијела манифестација не би била потпуна без наступа билећких културних друштава (КУД „Зора Херцеговине,“ ГКУД „Владимир Гаћиновић,“ Завичајни клуб „Освит“ и Удружење „Војвода Влатко Вуковић“). Ове године, публици се представило и пријатељско Културно-умјетничко друштво „Захумље“ из Никшића. Организована је и ревија, а моделе су носиле искључиво билећке цуре, које се, слободно можемо рећи, могу мјерити и са најпознаитјим свјетским манекенкама. Једна од новина ове године је наступ билећких младих талената.

cicvara

Свакако, оно што је читаву манифестацију подигло на виши ниво је прва ЦИЦВАРИЈАДА.

Цицвара је настала на Дурмитору као божићна част и од тада је незаобилазан дио српске традиционалне кухиње. За онога пред ког се ставља, представља велику част у овом крају.

Трећу награду освојио је ресторан „Стара српска кућа,“ из Београда,а сребрену медаљу добио је ресторан „Тиха ноћ,“ из Билеће. Прва награда припала је КУД-у „Зора Херцеговине,“ који су овом приликом доказали да су прави чувари народне традиције. Осим што су добру у игри и пјесми, добри су и у спремању цицваре. Поред Анђелке Вуковић, „капитена“ екипе, у спремању цицваре помогле су Сања Грубачић и Биљана Шакотић.

Анђелка је за портал „Слободна Херцеговина“ истакла да је тајна прије свега у љубави са којом се спрема цивара, али и у добром брашну и домаћем кајмаку. Интервју са Анђелком, можете прочитати већ сутра на нашем порталу.

Билећо, честитамо! Још једном си успјела да презентујеш себе, своје људе и производе хиљадама људи и тиме покажеш колико потенцијала имаш. А, сада на посао! Вријеме је да припремиш „Дане билећких производа и стваралаштва 2016!“

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар