Билећа: Одржана промоција књига историчара Немање Девића и Бојана Димитријевића

  • У Билећи су синоћ промовисане двије књиге “Српска прича” и монографија “Босанска голгота слом снага ЈВуО у Босни 1945. године” београдских аутора, историчара Немање Девића и Бојана Димитријевића.

Промоцију је у име организатора отворио начелник општине Билећа Веселин Вујовић, а о књигама су говорили аутор Немања Девић и историчар Милан Никчевић.

Научни сарадник Института за савремену историју из Београда и један од аутора књига Немања Девић рекао је да су у тим књигама отворена нека тешка питања из наше историје 20. вијека.

„У њима се говори и о томе колико су биле погубне поделе међу српским народом у том времену, које никада не треба да се понове“, рекао је Девић.

У књизи “Српска прича” представљена су сјећања мајора Александра Милошевића, који је анонимна личност у српској историји.
„Ми желимо исправити и ту неправду што је једна личност као што је мајор Милошевић потпуно анонимна у нашој историји. Био је елитни официр и један од најближих сарадника генерала Драже Михаиловића. Рођен је 1910, а умро 2009. године. Био је свједок једног времена и ми смо му дали прилику да проговори и буде историјски извор“, рекао је Девић.

Девић је рекао и да је историју учио од свог прадеде те нагласио да је важно да његујемо усмено предање.
“Мислим да је у Херцеговини изузетно присутно усмено предање и лична традиција и да је овде осећај за историју много присутнији него у другим деловима гдје живи српски народ“, каже Девић.

Књиге су промовисане и у Гацку, а биће представљене сутра и публици у Невесињу, а потом и у Требињу.

„Важно је да уђемо у народ, не само да сједимо у кабинетима, него да дођемо свугде гдје живи наш народ који је заинтересован да се суочава са овим темама и да му понудимо наше научно тумачење“, каже Девић.

Књига Босанска голгота, Слом снага ЈВуО у Босни 1945. године, плод је дужег истраживања двојице историчара из београдског Института за савремену историју. Ова студија даје опширан преглед судбине снага ЈВуО из Србије и Црне Горе послије уласка партизанских снага у те двије покрајине, као и уласка снага Совјетске армије на подручје Србије у јесен 1944. године. Под притиском партизанских и совјетских снага, јединице ЈВуО и Србије повукле су се током касне јесени те године на подручје Босне, у нестварном очекивању искрцавања савезника.

Убрзо, њима су се прикључиле и снаге ЈВуО из Црне Горе које су пратиле хиљде цивилних избјеглица бјежећи пред партизанском револуционаронм правдом. Послије низа искушења и безизланих ситуација на подручју Босне обе групације ЈВуО су страдле: Црногорска, дијелом на Лијевча пољу, а дијелом у Словенији послије предаје Британцима код Блајбурга, а Српска у врлетима Зеленгоре.

Партизани су извршили масовну ликвидацију остатака обје групе и то послије формалног завршетка Другог свјетског рата у другој половини маја 1945. године, тако смјештајући те масовне злочине у епилог вишеструког грађанског рата у окупираној Краљевини Југославији 1941-1945. Књига доноси нова истраживања злочина на ширем подручју источне Босне илустрована је са више од 200 фотографија, од којих се многе по први пут објављују у јавности.

Извор: Радио Билећа

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар