ВЕТЕРАНИ РС: Недопустиво је да дезертери сједе у фотељама и буду важан политички фактор

  • Херцеговачки представници удружења „Ветерани Републике Српске“ окупили су се данас на Споменику браницима Требиња да изразе незадовољство положајем бораца у Републици Српској, актуелним законским рјешењима која дефинишу права ове популације, али и радом Борачке организације РС.

veterani
Члан Управног одбора „Ветерана РС“ и предсједник Градског одбора ове организације у Требињу Жарко Кучинар рекао је да се ветерани залажу да питање бораца Републике Српске постане уставна категорија, те да су предложили нови закон о борцима, који је још у преднацрту, а који као новину доноси прецизније критеријуме у вези са правом бораца на привилеговано запошљавање.
Он је појаснио да је у актуелном закону ово право дефинисано само уопштено, због чега борци у пракси не могу да остваре предност на конкурсима за посао.
Новина у преднацрту је и израда новог регистра бораца, јер, како тврди Кучинар, на постојећим списковима велики је број оних који нису били борци.
veterani2
„Нећу лицитирати са цифрама, али сигурно је да данас има двоструко више бораца него што је било 1991. године. Сматрамо да дезертери не могу бити ни међу борцима, нити важан политички фактор“, рекао је Кучинар, додајући да су, насупрот томе, „дезертери“ данас у Требињу на десетак директорских позиција.
Кучинар каже да „Ветерани РС“ нису задовољни ни радом Борачке организације РС, али им, како каже – није циљ разбијање борачког јединства.
„Ми и даље сматрамо да смо под истом капом, али нас нервира и убија нерад Борачке организације, која се претвара у бирократски апарат – који сам себи служи а не борцима“, закључио је Кучинар.

Извор: Радио Требиње/ Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар