ЗАШТИЋЕНИ СВЈЕДОК ОТКРИВА МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ СРБА: Ускоро истина о страдању припадника српског народа у Мостару и околини

  • У време тих злочина сведок „Д“ био је на дужности у редовима ХОС-а („Хрватских одбрамбених снага“), чији су припадници, муслимани и Хрвати, чинили злодела над Србима. За многе жртве не зна се ни гробно место

    Архива: Вечерње Новости

Заштићени сведок „Д“, како сазнају „Новости“, дао је обимну документацију о страдању Срба у Дретељу, код Мостара, и о убиству Србина др Вељка Сладојевића у Зеници током минулог рата.

Документе је предао адвокату Душану Томићу, коме је потписао и пуномоћје да га заступа пред Судом и Тужилаштвом БиХ.

У време тих злочина сведок „Д“ био је на дужности у редовима ХОС-а („Хрватских одбрамбених снага“), чији су припадници, муслимани и Хрвати, чинили злодела над Србима. За многе жртве не зна се ни гробно место.

– Уз помоћ тог заштићеног сведока лако ћемо открити две масовне гробнице у које су бачени уморени Срби, цивили, а које су, до сада, вешто скриване – каже адвокат Томић.

Говориће, рекао ми је, без пардона, ко је и на који начин одговоран за смрт многих Срба и ко је за то одговаран, од локала до хрватско-муслиманског врха.

Баш због одлуке да проговори о злочинима, заштићени сведок, иначе Бошњак, каже Томић, био је изложен тешким физичким и психичким тортурама у затвору и спасила га је докторка, Српкиња, која му је санирала повреде и преместила га у затворски стационар.

Томић је добио пуномоћје и од једног затвореника, који тврди да му је од утицајних људи нуђено да ће му бити смањена казна за 15 година ако удави заштићеног сведока „Д“.

Реч је, како каже Томић, о злочинима који су почињени у Дретељу, када је овај сведок био заменик управника логора у том месту код Мостара. У овом крају БиХ око 200 Срба воде се као нестали. Сведок који је у затвору могао би да посведочи о већини њих. Кључне у откривању истине су, наравно, поменуте масовне гробнице.

– Већ су се уплашили многи високопозиционирани хрватски кадрови, и данас, који су баш на таласу злочина над Србима направили велике каријере, па прогоне у затвору мог клијента.

Он је, ипак, одлучан да сведочи у предметима који се воде у Тужилаштву БиХ, али и у ОЈТ у Мостару. Важно је да има и непосредна сазнања о злочинима из Дретеља, али и документе.

И не само то, напомиње Томић, већ и о злочинима муслимана над Србима у Зеници и околини, где је био ангажован као старешина Армије БиХ у коју је дошао из ХОС. Из тог периода има и директна сазнања о трагичној судбини др Вељка Сладојевића.

– НА нама је, сада, велики посао и задатак да заштитимо овог сведока – каже адвокат Томић.

– Упозорио сам надлежне у Суду БиХ, у Тужилаштву БиХ и у затвору у Војковићима, где се сада налази, тражећи да се испитају напади на њега после сазнања да о злочинима хоће да сведочи.

В. МИТРИЋ / Вечерње новости

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар