Утицај соколских организација на сеоски живот

 • Схватајући значај села за опстанак нације Савез Сокола настојао је да прошири свој рад на село оснивањем сеоских соколских чета.

Преко сеоских чета настојали су да помогну сељацима. Радили су на ширењу писмености, трезвености, воћарства, пчеларства  и оснивању задруга.  У свом раду  сарађивали су са хигијенским заводима.  Пољопривредна изложба соколских чета друштва Мостар у Бијелом Пољу одржана је 14. децембра 1930. Од сточних биљака изложена је поглавито репа. Ово је била прва  пољопривредна изложба  соколских чета друштва Мостар, а организовала ју је управа жупе Мостар, на иницијативу чете Зијемље.  Изложбу је посетило цело село, а дошли су изасланици жупе и друштва Мостар. Изложбу је отворио старешина жупе Чедо Милић истичући важност изложбе и старање жупе око унапређења пољопривреде по четама.

После њега говорио је Љубинко Вученовић о потреби што интезивнијег гајења репе, детелине и грахорице у изразито сточарским пределима, као и о користи бољега храњења стоке, нарочито преко зиме. После његовог говора износили су чланови чета резултате, које су постигли гајењем сточне хране. Старешина чете Бијело Поље изнео је да је засејао 10 кг грахорице, а добио 1.200 кг и то баш у време, кад нико није имао сточну храну. Уверио се да су му краве давале двоструко више млека док их је хранио репом. То су потврдили Ђорђе Радуловић и Вукосав Драгић.

У свом говору старешина чете Зијемље изнео је да је на простору око 300 кв. мет. Добио 30-35 мет. центи репе, а један члан на пола дунума земље добио је 50 мет. центи репе. Док је употребљавао старо семе добио је на 3 дунума земље 18 мет. центи кромпира, а кад је засејао семе, што га је добио од жупе, добио је 70 мет. центи кромпира на истом земљишту.

Сматрао је да је семе купуса одлично, јер су имали главице тешке по 4 кг. Ђорђе Тришић је изнео да је купио краву за коју му је гарантовано, да даје 6 литара млека. Кад ју је хранио репом давала је 11 литара. Ристо Тилимбат је истакао, да нема тога ко би га разуверио, да репа и детелина нису добра храна за стоку. На крају је старешина чете  Бијело Поље захвалио управи жупе, што је радила  да се село препороди. Прву награду је добио Антељ Лазо из чете Зијемље.

Соколско друштво у Гацку отворило је 25. октобра 1931. изложбу пољопривредних производа и ручних радова сеоских соколских чета среза гатачког у свом соколском дому. Изложбу је отворио срески начелник Дедић, члан соколског друштва.

У свом говору истакао је : „Херцеговина се поноси Соколством, јер данас предњачи у њему својим истинским радом, као витештвом на бојном пољу”.

На изложби пажњу су привукли ручни радови, који су се истицали својом уметничком израдом и који су приказивали повест, народне великане, јунаштво и  витештво. Ручни радови били су: кревети, столови, столице, тинтарнице од дрвета, станови за ткање, машине за везање сена, гусле, кутије за дуван, грабуље, виле, бране, плугови, …

Иако је скоро све уништено од суше, соколи из сеоских чета су показали да и у планинским крајевима све може успевати, само је требало имати воље и труда. Одржање изложбе помогао је бан Зетске бановине др. Круљ са 10.000 динара. Због његове сталне бриге о соколима и народу гатачког краја, соколи су му са изложбе упутили поздравну депешу. Било је 90 излагача и сви су награђени од банске помоћи.  Соколи су одлучили да  своје пољопривредне производе са изложбе ставе на располагање народном одбору за исхрану пострадалих од суше. (1)

Соколи из Книна су прославили Видовдан 1931. на далматинском Косову. Прослава је приређена по програму Културно-привредне матице за северну Далмацију, која је одлучила да прослави да карактер културно-привредне пропаганде за село. Осим соколског програма била је предвиђена пољопривредна и хигијенска изложба. Био је позван др. Ст. Иванић, директор Централног хигијенског завода у Београду, да одржи предавање о здравственим задругама. (2) Сва друштва и чете Соколске жупе Мостар имале су 1933. године своје књижнице. Велики број књига, брошура, сликовница, календара и часописа примила је жупа од Хигијенског завода у Сплиту, Дома Народног здравља у Мостару…

У току 1933. разаслано је соколским јединицама 3.384 комада Гласника Црвеног Крста, 1.170 брошура хигијенско-васпитног садржаја укупно 2.771 књига, 15.335 брошура и 3.959 комада часописа. (3)

Први сабор соколских чета жупе Мостар одржан је у Мостару 15. децембра 1935. у дворани певачког друштва “Хрвоје”. На сабору су учествовали делегати из 162 чете и 22 друштва жупе Мостар, делегати Савеза СКЈ и делегат Савеза бугарских Јунака. Затим делегати из осталих соколских жупа, укупно око 500 присутних. Делегати чета и друштава жупе Мостар, са својим заставама и уз музику чете Орашац дошли су на сабор у поворци коју је предводио старешина жупе Чеда Милић и чланови жупске управе. Сабору су присуствовали мостарски епископ др. Тихон, представници Сената др. Урош Круљ и Атанасије Шола и Народне скупштине, заступници Приморске и Зетске бановине, представници корпорација и националних установа.

Били су председник мостарске општине Ђорђе Лабало, представник главног и месног одбора Јадранске страже др.Божидар Божић, представници Централног хигијенског завода из Београда и Југословенског друштва за очување народног здравља др. Воја Кујунџић и др. Иванић, председник сарајевске “Просвјете” и старешина Соколске жупе Сарајево др. Воја Бесаровић, представник студентске радне чете из Загреба и у име др. Лазе Поповића Вељко Купрешанин, народни изасланици са територија мостарске жупе, др. Грђић, представници Народне одбране и других удружења. (4)

Обиман програм рада Хигијенског завода у Скопљу био је могућ само кроз сарадњу са најширим слојевима народа. Сарадња је била успешна са Црвеним Крстом, Соколском жупом Скопље, друштвом “Српском мајком”, Народним универзитетом у Скопљу, … . (5)

У сарадњи са Централним хигијенском заводом, у жупи Београд приређен је течај за негу деце и одојчади у Жаркову и на Умци. (6)

Савез Сокола упутио је свим соколским јединицама окружницу о воћарству. У окружници се истицало: „Извршавајући Петрову петолетницу, Савезна управа је одлучила, … да појача рад у селу једном јаком и организованом акцијом на унапређивању воћарства”. Требало је организовати воћарске течајеве. За течајеве требало је користити књиге „Воћарске дописне школе”. Прва свеска од 12, послата је са окружницом соколским јединицама. У свесци је обрађено калемљење и производња садница.

Управа Савеза Сокола обратила се министарству пољопривреде са молбом, да соколским јединицама државни и бановински расадници дају бесплатно добре калем-гранчице, када им упуте молбу. (7) Соколски гласник је писао о књигама о воћарству, који је издала Централа за хигијенско искоришћавање воћа у Београду, позната под називом „Центрохив”. (8)   

Старешина Соколске жупе Мостар, Чеда Милић, је држао предавање 8 марта 1940. на Коларчевом Универзитету.  Чеда Милић је говорио о соколском раду на селу. Интерес за предавање је био велики, па није било места за све.  Народни универзитет замолио је Милића да понови предавање. Милић је поновио предавање 12 марта 1940. Говорио је прво о начелима и методама рада на селу, у вези са просветом, са хигијенским и социјалним подизањем села. Затим је говорио о неговању националних традиција, националне културе и етичких врлина народа. Известио је о практичном раду сеоских соколских чета на терену. Изнео је своја искуства као једног од пионира рада на селу. Истакао је резултате настојања соколских чета, поготову у оквиру Соколске Петрове петолетке. (9) На иницијативу Соколске чете Семизовац у жупи Сарајево почео је 15. фебруара 1940. пољопривредни течај за чланове и нечланове сокола из села. Течај је обухватао градинарство, ливадарство, пчеларство, сточарство, живинарство, сточну хигијену, млекарство, сељачко газдовање, задругарство…

Течај је завршило 35 течајаца. Предаваче су обезбедили Пољопривредно одељење Кр. Банске управе дринске бановине и Нижа пољопривредна школа на Бутмиру код Сарајева. Течај је завршен на свечаности у присуству изасланика банске управе, пољопривредног инспектора Стевана Бабића; референта за соколске чете Жупе Сарајево Андрије Мијатовића, … . Старешина чете Јово Максимовић је чашом воде, уместо вина, наздравио, а за њим и начелник чете Видак Конзуловић. Соколска чета Семизовац је у оквиру петолетке, извршила низ соколских калемарских похода у оближња села, којом приликом је окалемљено на стотине воћака племенитим калемима и одржано неколико  калемарских течајева. Овим радом чета је пружила пример осталим четама. (10) У Централном хигијенском заводу у Београду организован је 2 маја 1940. соколско-хигијенски течај. (11) Просветно-хигијенски течај за сеоске младиће, чланове соколских чета, похађало је 25 сокола из Србије, Црне Горе, Далмације, Босне и Војводине. Стручњаци Централног хигијенског завода предавали су месец дана хигијену, физиологију, анатомију, прву помоћ, задругарство, социјалне болести, науку о исхрани, пољопривреду, правопис, … . Држани су и часови о соколству. На завршетку течаја окупили су се течајци и њихови наставници, са директором завода др. В. Константиновићем на челу. У име сокола био је присутан Радмило Грђић, главни секретар Савеза Сокола. Грђић се захвалио  Централном хигијенском заводу, а  др. В. Константиновић подвукао је значење течаја. У име течајаца говорио је Петар Совиљ из Босанске крајине, захваливши се на поукама, које су течајци добили за подизање својих села. (12)

Савез Сокола настојао је да унапреди село. То је радио организујући течајеве. У организацији течајева  соколима  је помагале државне установе као што је био   Централни хигијенски завод у Београду.

Саша Недељковић
члан  Научног друштва  за  историју здравствене  културе Србије

 Напомене :
 1. К.Т. „Пољопривредна изложба соколских чета друштва Мостар”, „Соколски гласник”, Љубљана, јануара 1931, бр. 1, стр. 3; Ђ.Ј. Тилимбат, „Соколска пољопривредна изложба у Гацку”, „Соколски гласник”, Љубљана, 19. новембра 1931,  бр. 47, стр. 2,3;
 2. „Видовдан на далматинском Косову”, „Соко на Јадрану“, Сплит, октобар 1931, бр. 10 стр. 260, 261;
 3. „Рад Соколске жупе Мостар у години 1933”, Сарајево 1934, стр. 99, 100, 187,198, 199;
 4. „Први сабор соколских чета у Мостару”, „Соколски гласник“, Љубљана, 20’септембра 1935, бр. 48, стр. 3, 4;
 5. Др. М. Ранков, директор Хигијенског завода (Нови Сад), „Рад хигијенских установа на здравственом подизању народа у Јужној Србији”, „Јужна Србија”, Београд 1937, стр. 140, 141;
 6. Извештај о раду управе Савеза Сокола Краљевине Југославије за годину 1938. на IX редовној главној скупштини Савеза Сокола Краљевине Југославије од 23 априла 1939 године”, стр. 89;
 7. „Соколство за напредак воћарства”, „Соколски Гласник”, Београд, 12 јануар 1940, бр. 2, стр. 3;
 8. „Књиге о воћарству”,  „Соколски Гласник”, Београд, 12 јануар 1940, бр. 2, стр. 3;
 9. „Предавање бр. Чеде Милића”, „Соколски Гласник”, Београд, 15 март 1940, бр. 11, стр. 6;
 10. Пољопривредни течај соколске чете Семизовац”, Соколски Гласник”, Београд, 29 март 1940, бр. 13, стр. 3;
 11. Соколско-хигијенски течај”, Соколски Гласник”, Београд, 26 април 1940, бр. 17, стр. 2;
 12. Просветно-хигијенски течај за сеоске соколе”,  Соколски Гласник”, Београд, 31 мај 1940, бр. 22, стр. 2;
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар