Обиљежено страдање Срба из Поповог поља

  • Служењем помена и откривањем спомен плоча на остацима порушених школа у Величанима и Котезима данас је обиљеженo 75 година од погрома српског народа Поповог поља и 25 година од преноса посмртних остатака жртава у Спомен обиљежје у Величанима.

попово

Уочи Водовдана 1941. године усташе су на превару ухватиле 186 Срба, и након звјерског мучења бациле их у јаму Ржани До.

Обиљежавању „Седмице Видовданског страдања“ присуствовао је и проф. др Вељко Ђурић, директор Музеја геноцида из Београда, који је истакао да је ово био државни злочин фашистичке Хрватске.

„Историјска наука је у доброј мјери разјаснила шта се овдје догодило у љето 1941. године. Међутим, ово није био усташки, већ држани злочин и крајње је вријеме да ми Срби послије 75 година морамо да користимо праве ријечи за тај злочин“, рекао је .

Ђурић је истакао да су вишеструки разлози зашто се дуго чекало како би се овај и слични злочини назвали правим именом.
Одлучили смо да обиљежимо ова мјеста страшног злочина, која су нажалост била предвиђена за образовање,а у тим сулудим временима била претворена у мучилишта за Србе, рекао је Неђо Ћебеџија, замјеник градоначелника Требиња откривајући спомен плочу на порушеној школи у Величанима.

попово 2

„Најважније је да се у срцу и уму носи сјећање на та крвава времена, како бисмо као народ историјски одговорније и зрелије оцјењивали минуле догађаје, али и процјењивали оно што нам се може десити у будућности“, рекао је Ћебеџија.

Усташе из Дубљана, Равног и Трнчине уочи Видовдана 1941. године на превару су повхатале српске сељаке који су обрађивали земљу у Поповом пољу, затвориле их у школу у Величанима, а потом послије стравичног мучења бациле у јаму Јагодњача.

У љето 1990. године посмртни остаци 186 настрадалих извађени су из јаме и сахрањени у спомен костурници у селу Величани, гдје је јутрос служен помен за све пострадале Србе.

У околини Требиња и Поповог поља налази се још десетак јама и масовних стратишта у којима је у љето 1941. године настрадао велики број недужних српских цивила.

М.И.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар