Обиљежено 20 година удружења добровољаца и стогодишњица Клобучке битке

  •  Видовданском академијом Удружење ратних добровољаца 1912-1918, потомака и поштовалаца Требиње обиљежило је 20 година од оснивања друштва и 100 година од Клобучке битке у Првом свјетском рату.

akademija1
У пригодној бесједи о важности и значењу Видовдана за српски народ, историчар академик проф. др Чедомир Антић рекао је да је косовски завјет снажно обиљежио и одредио историју српског народа што други, како је рекао, често нису разумијевали питајући се – шта то српски народ слави у свом поразу.
„Мој је одговор да истина и правда, борба за слободу – не могу бити поражени. Српски народ је кроз историју следио видовдански пут и косовски завет и никад није грешио“, рекао је Антић подсјећајући да је и поред великих патњи које је доносио такав избор и пут – српски народ бирао ту „горку чашу“ и 1914. и 1941. године, а није га прескочила ни у искушењима новије историје.
„У таквој борби ако неко и изгуби – није срамота. Дакле, не слави се пораз, слави се та велика храброст и чојствена дужност да се злу стане на крај“, рекао је академик Антић.

akademija5

др Војо Миљанић

У дијелу академије посвећеном стогодишњици јануарске битке на Клобуку, историчар др Војо Миљанић бесједио је о ратним дејствима на херцеговачко-црногорској граници у оквиру „Мојковачке операције“ од 5. до 11. јануара 1916. године, у којима је црногорска војска са херцеговачким добровољцима, уз велике жртве и страдања, пружала снажан отпор далеко надмоћнијој аустроугарској војсци, бранећи одступање поражене српске војске према Албанији.
Говорећи о јубилеју требињског удружења ратних добровољаца, предсједник друштва Вујадин Вуковић подсјетио је да је удружење у Требињу основано на Спасовдан 1996. године, као подружница централног добровољачког удружења у Београду, те да је у двије деценије рада – обиљежавањем важнијих историјских датума, обновом и подизањем спомен обиљежја, те издавачком дјелатношћу – дало значајан допринос његовању културе сјећања.
Вуковић је рекао да је циљ удружења до 2018. године – штампање исправљеног и допуњеног издања монографије о Херцеговцима – добровољцима Великог рата, те подизање споменика добровољцима у свим градовима источне Херцеговине.
Драго Бендераћ, испред удружења „Клобук“, саопштио је да је добитник повеље овог друштва редитељ Емир Кустурица, а за искрену приврежност Клобуку и идејама о културно-историјској и туристичкој валоризацији овог простора.
У културно-умјетничком програму академије наступили су глумци Небојша Кундачина и Владан Поповић, те народни гуслари Рајко Милојевић и Славко Горановић.

Р.С. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар