Слободна Херцеговина » Билећка трилогија: Слика из излога

Билећка трилогија: Слика из излога

  • Тридесет километара низводно од Билеће ријеком Требишњицом једне јунске ноћи далеке 1957. он је доживио незаборавне тренутке. Већ извјесно вријеме борави у ђачком дому Полицe у Требињу.

trilogija2

 

Прољеће се већ увелико утопило у љето, а он још у учионици дома припрема посљедњи испит из конструкције елемената спремајући се за писмени задатак.

У кругу дома дивна зелена одрина, већ годинама многим генерацијама пружала је идеалне услове за окупљање и предахе између часова обавезног учења.
Ту под одрином уз пјесму и звуке гитаре често је проводио тренутке забаве и одмора пошто је било ограничено кретање изван дома. Увече кад пресуше домске чесме у купатилима, искористили би близину ријеке и поред хотела „Леотар“ у топлој и мирној Требишњици ухватили посљедње освјежење пред спарну и суху ноћ. Иако их је календарски од љета дијелило само неколико дана, дневна жега постајала је све несноснија па су и ноћи биле све топлије и сувље. Био је нови становник дома и само по том основу побудио је интерес старијих домаца. Међутим, његова надареност и склоност ка пјесми и гитари побудила је нарочит интерес, посебно дјевојака. Већина њих у то вријеме имала је дечка или је маштала о њему, о љубавним састанцима, исписивале су најљепше љубавне стихове у свескама, писмима. Тражиле су да их рецитују уз пратњу гитаре. Једна од њих посебно се издвајала. Била је лијепа. Њена слика мјесецима је красила излог градског фотографа. Многи су застајали и дивили се њеној љепоти. Носила је тамноплави џемпер на копчање.
Имала је бујну црну косу, црне очи, лице јој је било љупко, а тијело као извајано.
Она је ту већ три године. А он посљедња три мјесеца школске године. Било му је деветнаест година, њој такође. Домске власти нису браниле да у слободним часовима свира и пјева у кругу дома, иако нису тиме били баш одушевљени. Црнокоса није вољела гужву и већа окупљања Говорила је да јој се од свих инструмената највише свиђају звуци гитаре, као да је жељела да укаже на то да су истомишљеници када је у питању избор музичког инструмента. И она је знала да пјева, али му се чинило као да пјева туђим гласом, гласом туђе љубави. Ипак се у свему томе могло препознати да пјева с неком унутрашњом, скривеном слашћу.

Capture

Стаза од дома до ријеке за освјежење пред спарне љетне ноћи водила је непосредно уз хотел Леотар.

Свакодневно су се виђали у пролазу, у ресторану дома. Иако су им учионице биле различите, ходници су били заједнички, па су им се и ту често укрштали погледи. Како је вријеме одмицало, скривени погледи почели су све отвореније да бљескају. И мало-помало ствари су почеле да се мијењају.. Једне вечери када су се с ријеке враћали у дом, она се издвоји од своје колегице, приђе му и рече: „Имам један план, али мора бити строга тајна. Ако сутра буде лијеп дан и увече не буде кише, предлажем да се нас четворо послије повечерја искрадемо на обалу Требишњице на Бањама и да уз гитару проведемо ноћ. Затечен њеном идејом ова понуда учинила му се као растерећење његових дуго скриваних израза симпатије према њој и неодлучности да јој то саопштим. Наравно да је свесрдно прихватио ову идеју за коју је требало разрадити план реализације. Традиционална строгост домских власти овдје је већ испробана и потврђена на многим примјерима ђачких несташлука. Међутим, ко у овако јединственој прилици да размишља о домским властима. Те мисли утонуле су га у сан који га савлада током ноћи, али нису ишчезле у њему. У свитање новог дана све је кренуло како треба.Повечерје у дому било је у десет сати када се у спаваоницама гасе свјетла. Током дана договор је прецизиран. Њих двије и њих двојица договорили су се да се те ноћи, уколико им све околности буду ишле наруку, у првом сату након повечерја искраду из спаваонице и упуте се према ријеци.

Наставиће се…

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина