У Клубу књижевника Србије представљено дјело Мирослава Средановића (ФОТО)

  • Удружење Требињаца „Јован Дучић“ у Београду организовало је, у четвртак 11. априла 2024. године, у просторијама Клуба њижевника Србије, промоцију књижевног дела и рада једног од најугледнијих својих чланова, Мирослава Средановића.

Поштоваоцима писане речи и дела Мирослава Средановића, окупљених у великом броју, обратили су се председник Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду Жарко Ј. Ратковић и књижевник Александар Чотрић истакавши да се поред свог професионалног рада, при коме је Средановић провео тридесет година у дипломатији, исказао и као врстан књижевник пишући песме, кратке приче и афоризме. Његови књижевни радови превођени су на више страних језика.

Објавио је десет књига, а добитник је многих награда и признања. Афористичка поетика Мирослава Средановића, његов избор тема, техника писања, лакоћа и сигурност уверљиво обликују његово критичко и иронијско становиште.  Средановићеви афоризми увршћени су у многе зборнике и антологије.

Одломке из пишчевог књижевног опуса говорио је драмски уметник Небојша Кундачина као и сам аутор. Уз аплаузе присутних видело се озарено лице Мирослава као да гледа из свог родног Вучија, с врхова требињских планина обасјаних сунцем.

У музичком делу, како би увеличале ово вече, наступиле су професор др Татјана Олујић на виолини и за клавиром Мирјана Пауновић.

Домаћин испред Удружења књижевника Србије, чији је иначе члан и Мирослав Средановић, а који је и водио програм био је Видак Масловарић.

Како то обичај налаже, а као прави домаћини, Удружење Требињаца је на крају вечери организовало коктел уз неизбежну требињску лозу и срдачан разговор.

Припремио: Миливоје Мишо Рупић
Фотографије: Вук Ратковић

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: У Клубу књижевника Србије представљено дјело Мирослава Средановића

Оставите коментар