Веран Матић у Вуковару одао почаст жртвама Вуковара

  • Специјални изасланик председника Србије Веран Матић данас је у Вуковару одао почаст хрватским и српским жртвама рата и најавио да ће сутра бити у вуковарској Колони сећања, поводом Дана сећања на жртве Домовинског рата и Дан сећања на жртву Вуковара.

Веран Матић пред спомеником на Овчари (фото: СРПСКО НАРОДНО ВИЈЕЋЕ/FB)

„Мислим да је јако важно да имамо поштовање према жртвама и солидарност с породицама жртава“, рекао је Матић који је био део делегације Српског народног већа (СНВ) из Хрватске , пренела је агенција Хина.

Он је истакао да му је стало да се пронађу све нестале особе и оценио да заједничке комеморације могу да помогну у проналажењу несталих особа.

„Изражам велико жаљење због свега онога што се догодило овоме граду и грађанима овога града током ратних година“, рекао је Матић који је по полагању венца за убијене хрватске бранитеље и цивиле одведене из болнице клекнуо испред спомен обележја на Овчари и помолио се, наводи Хина.

Пре полагања венаца за убијене на Овчари, делегација СНВ, положила је венац у Дунав за страдале Вуковарце и Вуковарчане српске националности.

(фото: СРПСКО НАРОДНО ВИЈЕЋЕ/FB)

Милорад Пуповац: Пијетет према жртвама и мир увек иду заједно

Председник СНВ и посланик у Сабору Милорад Пуповац рекао је да пијетет према жртвама и мир као начин живљења међу људима увек иду заједно, а да свако ко то раздваја тешко и нехришћански греши.

Он је оценио да они који нападају комеморацију српским жртвама директно одбијају Србе да комеморативна догађања у Вуковару прихвате као своја.

„Ми жртве нити делимо, нити их раздавајмо“, рекао је Пуповац и додао да СНВ жели да допринесе да „комеморативне праксе у Вуковару не буду праксе које ће делити, сукобљавати и настављати рат политикама сећања“.

О вуковарским Србима и њиховом односу према обележавању Дана сећања на жртву Вуковара 1991. који се обележава 18. новембра, Пуповац је рекао да „то“ носи на својим леђима и да се нада да ће „створити претпоставке да око ових комеморативних дана не само Хрватска, него ни град Вуковар не буду подељени, ни Хрвати, ни Срби“.

„Неки људи у овом граду и овој држави не желе да се то догоди“, рекао је он.

(фото: СРПСКО НАРОДНО ВИЈЕЋЕ/FB)

Борис Милошевић: Поштовање према свим страдалима

Потпредседник владе Борис Милошевић из Самосталне демократске српске странке (СДСС) рекао је да је његов долазак и боравак данас и сутра у Вуковару израз поштовања према свим становницима и свим жртвама страдалим на вуковарском подручју.

„Важно је наставити политику мира коју смо почели у овој влади и градити атмосферу помирења и дијалога“, нагласио је Милошевић који ће сутра као члан владине делегације коју предводи премијер Андреј Пленковић учествовати у Колони сећања.

Без Милановића у Колони сећања

СНВ већ неколико година заредом полаже венце у Вуковару дан уочи званичне комеморације и Колоне сећања поводом годишњице страдања тог хрватског града у који су после тромесечне опсаде ушли припадници тадашње Југословенске народне армије (ЈНА) и српских паравојних формација.

Председник Хрватске Зоран Милановић ове године неће учествовати на званичној манифестацији и у Колони сећања, већ ће одвојено, сутра преподне, положити венце и запалити свеће код спомен-обележја Овчара.

Он је критиковао одлуку владе о одржавању Колоне, упркос епидемији коронавируса и мерама које забрањују окупљања више од 50 грађана. Он је оценио да је Колона сећања бесмислена, јер ће у њој учествовати само елита, реферирајући се тако на препоруку да се у Вуковару може окупити до 500 особа.

„Почаст жртви Вуковара у овој се ситуацији може и мора одати на достојанствен начин, без политичких калкулација, двоструких правила и угрожавања здравља грађана“, саопштено је из кабинета председника државе.

Ове године, 18. новембар се први пут обележава и као Дан сећања на жртве Домовинског рата и Дан сећања на жртву Вуковара и Шкабрње и нерадни је дан. (…)

 

(Бета, Н1)

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар