ОТВОРЕН 36. КРАЈИШКИ ЛИКОВНИ САЛОН: У част и славу оснивача СКД „Зора Книн‒Београд“ – установљена награда са именом Николе Церовца

  • У среду, 25. октобра 2023. године, у Сали под сводовима Конака кнегиње Љубице, отворен је 23(36) Крајишки ликовни салон, традиционална и једна од најбитнијих уметничких манифестација која већ деценијама окупља ликовне ствараоце чији су корени везани за Републику Српску Крајину, Хрватску, Републику Српску и Босну и Херцеговину.

На овогодишњем Салону, који ће трајати до 5. новембра, изложено је преко стотину радова, а током трајања Салона по први пут биће одржана и три књижевна сусрета.

Крајишки ликовни салон основан је као Кнински ликовни салон осамдесетих година прошлог века. Паралелно са Салоном, као његов нераскидиви део, већ неколико деценија делује и ликовна колонија у манастиру Крка, која окупља уметнике који у оквиру Уметничког братства стварају дела од којих су нека изложена и на Крајишком салону.

Крајишки салон се реализује у организацији СКД „Зора Книн‒Београд“ и братских друштава, Удружења Срба из Хрватске и Завичајног клуба Книнска Крајина.

Један од најзаслужнијих на пољу промоције и популаризације културе Крајишких Срба био је и Никола Церовац, један од оснивача СКД „Зора Книн‒Београд“ и њен дугогодишњи председник, који је преминуо 19. децембра 2022. године. У великој мери захваљујући Николи, СКД „Зора Книн‒Београд“ је, осим бројних других активности, организовала послератне Крајишке ликовне салоне у Београду и широм Србије. Никола је одувек предњачио с великом енергијом уз помоћ које је успевао да реализује све пројекте, али и мотивише друге да га следе у томе, а управо је због тога овогодишњи Салон посвећен њему и његовом делу, представљајући скроман начин да му његови потомци и сарадници одају почаст за све што је за живота урадио.

СКД „Зора Книн‒Београд“ је ‒ на предлог истакнутог историчара уметности и ликовног критичара Николе Кусовца ‒ одлучило да установи награду са именом Николе Церовца, која би се додељивала појединцима и организацијама за допринос на пољу промоције и популаризације српске културе, науке и уметности, како у отаџбини, тако и у расејању.

Овогодишњи добитници награда су: Јелена Медаковић, директорка Музеја Града Београда – Поменик Зоре и Плакета Уметничког братства манастира Крка, Милош Шарић – Награда Салона Борис Маркош Минго и Никола Церовац, који је награду добио постхумно (награду је примио његов син Милан) – Поменик Зоре, Плакета Уметничког братства манастира Крка и Сребрни прстен Уметничког братства манастира Крка.

 

СКД „Зора Книн‒Београд“

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: ОТВОРЕН 36. КРАЈИШКИ ЛИКОВНИ САЛОН: У част и славу оснивача СКД „Зора Книн‒Београд“ – установљена награда са именом Николе Церовца

Оставите коментар