Необично занимање једног Љубињца: Цвијетни аранжмани у стаклу

  • Двадестедеветогодишњи Огњен Kучинар из Љубиња бави се помало необичним занатом. Овај још увијек момак, цвијетне аранжмане пакује у стаклене кутије.

Ognjen-Kucinar

Према Огњеновим ријечима израдом стаклених аранжмана почео је да се бави случајно.

”Kада сам био у посјети код мог будућег таста Ненада Kундачине, видио сам ове аранжмане и заинтересовао сам се. Некако ме је привукло на прву. Само сјечење стакла, и све што иде уз то. Он ми је пренио неко своје искуство и упутио ме у овај посао, пошто он то ради већ извјесно вријеме. И тако је све кренуло,” прича овај вриједни момак и додаје да већ сада има и регистровано предуезеће „Гласспром“.
Огњен каже да му у изради аранжмана пуно помаже и будућа супруга, јер ипак све то цвијеће које се налази испод стакла треба и аранжирати, што је њено задужење, мада она има и други посао.
Огњен нам је појаснио да за израду ових аранжмана прије свега потребна је прецизност и мирна рука, те да нема пуно оних који се баве овом врстом паковања цвијећа.
”У Љубињу сам једини, који се бави израдом ових аранжмана. Што се тиче Херцеговине знам да у Чапљини има један човјек, а чуо сам да је неко и у Невесињу почео са овим, али не знам ко су, за сада не сарађујемо. За сада радим петнаестак облика. Можда јесте захтјевно по питању прецизности, живаца стрпљења, није уопште тешко лагано је, али изискује доста времена има доста детаља и то је једини проблем”, наводи Огњен и додаје да све што направи одмах и прода, али да ради и по наруџби.
Ognjen Kucinar 1
”Имам профил на фејсбуку за ове стаклене аранжмане, и тако стичем клијенте а то ми је и реклама. Продајем по цијелој Херцеговини, а сарађујем и са неким цвјећарама у Босни. Радим и по наруџби хоће људи да им се нешто специјално направи чак и неке специјалне облике које не радимо свакодневно и који нису свакодневно у понуди одрадим када неко жели. Овдје у Љубињу, сарађујем са двије локалне цвјећаре, мада је овдје мало тржише у сваком погледу,” прича Огњен и додаје да му ово за сада није једини извор прихода, јер се бави и музиком и од тога понешто заради.
”Можда када би се посветио само овоме, и узео некога да ми помаже могло би се пристојно живјети. Јер још увијек је потражња далеко већа од понуде, а и цијене су приступачне и крећу се од 12 до 20 KМ, зависно од величине и облика. Мислим да је то пристојна цијена,” нагласио је Огњен.
Оставили смо Огњена у радионици међу цвијећем и стаклом и пожељели му што више наруџби и што бољу продају.

Пеђа Муцовић/Дневни аваз

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар