ДАНИ НЕБОЈШЕ ГЛОГОВЦА: Требиње се сјећа свог глумачког великана (ФОТО)

  • У Требињу су вечерас почели „Дани Небојше Глоговца“, дводневни програм у спомен на 50. годишњицу од рођења великана нашег глумишта, који су у његовом родном граду приредили породица и пријатељи.

Дио својих успомена на раног преминулог умјетника са филмског платна и позоришне сцене са требињском публиком подијелили су његови пријатељи – глумац Војин Ћетковић, редитељ Радивоје Раша Андрић, а посредством видео поруке и глумац, редитељ и сценариста Никола Пејаковић.

Промовисана је и монографија о Небојши Глоговцу, која је, према ријечима ауторке Татјане Њежић, сабрала текстове релевантне струке о његовом телевизијском, филмском и позоришном опусу, фрагменте из Небојиших интервјуа и биљешки, те свједочења његових пријатеља и колега.

Приказан је и филм о Небојши Глоговцу „Година и један дан“, редитеља Радивоја Раше Андрића, након чега су посјетиоци у галерији Културног центра могли да погледају и изложбу фотографија „Небојша Глоговац“, ауторке Маје Медић, са фотосвједочанствима о глумцу – иза сцене, у филмском кадру и са позоришних дасака.

За Војина Ћетковића, његов кум и пријатељ није заувијек отишао, признаје да и данас стално разговара са њим на многе теме – како је то било још од дана заједничког школовања на академији.

Ако постоји неки град који би требало да има фестивал посвећен Небојши Глоговцу, то би – Ћетковић нема сумње – морало бити Требиње.

„Знам да би то њему било драго. Неће се заборавити његово име, његово дјело – филмови и снимци представа су ту, пред публиком. Али због његове и дјеце Требиња – драго би ми било да се овдје оснује неки фестивал. Прије свега због начина на који је размишљао – то је оно што треба да се на неки начин предочи младим људима“, каже Ћетковић.

Редитељ Раша Андрић, који је са Глоговцем сарађивао на филмовима „Муње“ и „Кад порастем бићу кенгур“, каже да је „Глоги“ увијек био на висини задатка, неко око чије улоге на сету никад није требало бринути.

Његова највећа вриједност, истиче Андрић, била је што је својом глумачком креацијом и од лошег сценарија правио добар филм, што могу само вансеријски глумци.

„И оне ‘најглупље’ реченице у таквом сценарију он је говорио на начин – да му ти вјерујеш. Добар је глумац онај којем вјерујеш – а одличан када је толико увјерљив да за њега чак и стрепиш. И то је он умио“, истиче Андрић.

Небојша Глоговац нас и данас окупља и сусрети у његовом Требињу, поручио је Никола Пејаковић, доказ су да без њега не можемо. Они који су га познавали, додаје, памтиће га до краја живота, прије свега по доброти, поштењу и нетрпељивости према лажима и претварању.

„Надам се да ће ови сусрети прерасти у фестивал – позоришни или филмски – и да ће Требиње наћи начина да посвједочи да је Глоговац био њихов дио и да се одужи том великом човјеку“, истакао је Коља Пејаковић.

Супруга великог глумца Милица Глоговац, долазак у Требиње сматра својим малим ходочашћем за његову велику љубав.

„За 50 година од његовог рођења гдје друго да будемо него у његовом граду, који је највише волио. Требињци који су вечерас напунили салу доказ су да смо праву ствар урадили. Овим смо показали поштовање, част, љубав, њему и овом граду и његовим суграђанима. У Требиње се увијек радо враћам – оставио ми је то у аманет и вољела бих да то пренесем на нашу дјецу и да се породично настави традиција посећивања Требиња“, истакла је Милица.

Да би и окупљање у славу глумачког великана могла постати требињска традиција – свједочи глумица Марија Ђајић, чија је иницијатива и потакла породицу и пријатеље да у Требињу буде обиљежено 50. година од рођења Небојше Глоговца.

„Ја се свим својим срцем надам да ће ово заиста да прерасте у један озбиљан позоришни фестивал“, истакла је она.

Подршка обиљежавању годишњице од рођења великог глумца стигла је и из Градске управе, која је – како је истакао градоначелник Требиња Мирко Ћурић – употпуности опредјељења да се, у сарадњи са релевантним институцијама, одужи великанима пониклим у Херцеговини и који су својим радом и дјелом задужили Херцеговину и српски народ у цјелини.

Рад и дјело Небојше Глоговца, увјерен је Ћурић, трајне је вриједности и од националног значаја, а људске вриједности о којима је Небојша својим животом свједочио – биле су веће и од саме умјетности: а то су људскост, честитост, снага, храброст да се увијек бране истина и сопствена увјерења.

„Зато ће Град Требиње увијек памтити и његовати лик уваженог, стаменог и честитог Требињца и Херцеговца Небојше Глоговца, који је увијек поносно истицао своје родно мјесто и поријекло“, казао је Ћурић.

Програм наставља сутра вече у Културном центру пројекцијом позоришне представе „Хадерсфилд“, у продукцији Југословенског драмског позоришта, а у режији Алекс Чизхолм. Почетак је у 20 часова.

„Дани Небојше Глоговца“ у Требињу организовани су уз подршку Југословенског драмског позоришта, Kултурног центра Београд, Вулкан издаваштва, Удружења драмских уметника Србије, Града Требиња и Kултурног центра Требиње.

РАДЕ САВИЋ / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар