Да ли хидроенергетски систем на Требишњици штети Хутовом блату?

  • Свјетски фонд за заштиту дивљих животиња /ВВФ/ данас је упустио биоразградљиви обиљеживач у понор Дољашница у Поповом пољу како би се утврдиле подземне везе понора Поповог поља и мочвара Хутово блато, те евентуална штетност изградње и рада хидроенергетског система на ријеци Требишњици на Парк природе „Хутово блато“.

popovo 7
Упуштање обиљеживача омогућено је привременим обустављањем рада хидроелектране Чапљина при „Електропривреди ХЗХБ“, те отварањем затварача у кориту Требишњице.
Руководилац ВВФ у БиХ Зоран Матељак каже да је ријеч о потпуно безопасној боји за биљни и животињски свијет, јер се тако обојена вода може и пити.
„Сљедећих 14 дана запослени у Парку природе узимаће двапут дневно узорке воде на изворима Хутовог блата, који ће се анализирати у лабораторији у Требињу. Анализом концентрације боје у узорцима потврдиће се или оповргнути да ли постоје подземне везе по којима вода из Поповог поља долази до мочвара Хутовог блата“, рекао је Матељак.
Директор Парка природе „Хутово блато“ Никола Зовко каже да се утврђивањем подземних веза жели потврдити да је лоше стање екосистема у Хутовом блату посљедица изградње и рада хидроенергетског система на ријеци Требишњици.
„Због преусмјеравања вода за хидроенергетске потребе долази до мањег дотицаја воде, што је довело до замућивања, те се дно мочвара у посљедњих 30 година подигло за један метар. То је имало драстичне посљедице на сав разнолики живи свијет у Парку природе, те је потребно тај процес зауставити уколико не желимо потпуно изгубити Хутово блато“, додао је Зовко.
Због великог еколошког значаја и биолошке разноликости ВВФ је препознао Хутово блато као једно од приоритетних станишта у БиХ и широј регији Динарског лука и његова заштита је за ову организацију од највећег интереса, саопштено је из ВВФ-а.

ИЗВОР: СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. Херцеговина РС Reply

    Од када су поново почели радови на Хоризонтима -Дабар -Невесињско поље, од тада почиње и кукњава шкуторије да ће им пропасти бизМис с плантажама у околини метковића и шире.
    Ово је само наставак терора шкуторије над нашим народом, који у голој бици за опстанак на овим просторима покушава да себи и својој дјеци обезбеди живот достојан човјека.
    Изгледа да Неретва која извире у Републици Српској,море да се користи само за потребе оноликих ХЕ у корист шкутора и муслимана,док би нама требала забранити да користима сопствену ријеку за сопствене потребе. Исти случај са Заломком, и зато не треба да се осврћемо на њихове ,,зелене,, странке. Наше ријеке нама.

Оставите коментар