ЧВОР НА ОМЧИ: Роман Драшка Сикимића ушао у ужи избор за Нинову награду

  • Роман Драшка Сикимића из Љубиња – „Чвор на омчи“ – ушао је у ужи избор, од 10 књига, за овогодишњу Нинову награду за роман године.

„Чвор на омчи“ је иначе његов први роман, након три објављене збирке пјесама, а изашао је, као и поменуте збирке, у издању београдске издавачке куће Лом.

У најновијем, јучерашњем, броју Нин представља свих 10 кандидата за ову угледну награду, а из Сикимићевог романа издваја пасус са 50. странице, гдје аутор описује породичне куће изјутра:

„Породичне куће изјутра изгледају пријетеће, зидови се након дугог сна збијају и све изгледа мање, кров само што се не сруши, ваздух је потрошен у сновима укућана, треба одмах отићи и оставити собама простора да се опораве од неподношљиво дугог присуства људи. Уосталом, тај јутарњи излазак из куће представља својеврсно рађање човјека. Измишљао сам тако разлоге за сваки свој поступак. Изашао сам, дакле, са изговором да је то рађање. До кафића у коме сам радио као конобар постоји једноставан пут, једна улица без скретања, али ја сам, као и сваког јутра од повратка из болнице, ишао у супротном правцу, према малој шуми од педесетак стабала кестена, прошао бих кроз тај мир, испод крошњи, па у споредне улице и поново бих изашао на главну, и тако стигао на крајње одредиште, у тај кафић, чувену Јазбину.“

Поједини књижари у анкети једног бањалучког портала навели су данас да су Сикимићев роман „Чвор на омчи“ и неке збирке пјесама биле међу траженијим књигама у БиХ 2019. године.

Драшко Сикимић рођен је у Љубињу, 22. марта 1984. године, гдје и сада живи и ствара.

Жарко Јањић/Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар