Слободна Херцеговина » ЖЕТВА ЉЕКОВИТОГ БИЉА У ЉУБИЊУ: Нека вас мирис и укус Херцеговине прати свуда

ЖЕТВА ЉЕКОВИТОГ БИЉА У ЉУБИЊУ: Нека вас мирис и укус Херцеговине прати свуда

  • Под врелим љубињским небом, на сунцем окупаним плантажама „Љбиља“ почела је жетва смиља и лаванде.

Ових јулских дана зраком се шири неодољиви мирис лаванде, а за који дан се жање и смиље.
Ужарено небо и врео херцеговачки камен не спријечавају вриједне руке радника у „Љбиљу“ да са лакоћом обављају посао.
Све се стиже…

У пољу се жање лаванда, а потом се исти дан прерађује у етерично уље. Дио лаванде се суши, јер је на тржишту велика потражња за мирисним кесицама.

Туристи неријетко сврате у ову фирму са жељом да понесу са собом дјелић овог херцеговацког раја.

И да, сви кажу да овдје не знамо шта имамо, они то много више, кажу, цијене.

Желе да понесу све: чајеве, мирисне кесице, биљне капи, а тек креме…

У овој фирми се одвија цио процес од саднице до готовог производа.

Пластеничка производња садног материјала одвија се у строго контролисаним условима.

Раде се све анализе. Битно је да биљка одавде изађе здрава јер засади љековитог биља трају од десет до двадесет година, зависно од врсте.

За квалитет и здравствену исправност садног материјала, те вођене ове врсте производње задужене су реномиране куће и признати институти, што „Љбиљу“ омогућава да дио садног материјала који се овдје произведе, извозе у земље у окружењу.

Већина садница ипак заврши на плантазама фирме и кооперантским плантажама у Херцеговини, Црној Гори, Хрватској, Србији…

Осим лаванде и смиља производе се и на плантажама „Љбиља“ саде се и вријесак, тимијан, рузмарин, невен, жалфија, а за завидну палету производа, из природе се сакупља остало биље.

„Љбиље“ има око сто сертификованих берача која су обучена када се која биљка сакупља и како се правилно жање, јер овдје је квалитет управо оно сто се цијени.

Биље се откупљује како за потребе сопствене производње тако и за извоз. Фирма има дугогодишње уговоре за извоз, па је у годинама које су сушне тешко испоштовати количине које су потребне.

Убрано и сакупљено биље даље се суши, сјецка, дестилише и даље прерађује у финалне производе за којим се јавља све веца потражња на свјетском тржисту.
Преко сто врст,а искључиво биљних чајева и чајних мјешавина је засигурно палета на каквој могу позавидјети и велики свјетски произвођаци ове врсте производа. Сви чајеви обавезно пролазе анализе о здравственој исправности и контроли производа. Бројне награде и признања за квалитет производа свједоче о труду, раду и посвећености који су уложени у ову врсту производње.

Све траженији производи су цвијетне водице/хидролати, имају битну улогу као компоненте у изради крема и купки, а због благотворног дејства у сврху здравља и љепоте све више се траже и користе попут тоника и минеларне водице. Цвијетне водице настају у процесу производње етарских уља која углавном заврше на ино тржишту.

Бескрајне су могућности ове врсте производње од прехрамбене, медицинске, фармацеутске индустрије па „Љбиље“ сири своју производњу.

Заокружен процес производње, стручна и кадровска оспособљеност су предуслов за флексибилност у развоју нових производа па на тржишту се могу наћи и уља за масажу, мирисне кесице и јастуци, петнаестак врста биљних капи, а најновији пројекат у овој фирми је производња крема на бази лаванде и смиља.

У овој години лансиране су ноћне и дневне креме од смиља и лаванде, а потражња за овим производима на свјетском тржишту је већа од очекиване. Ширење ове врсте производње је сада изазов и у наредном периоду је планиран развој нових производа из ове категорије.

Посла пуно има, није увијек ни лако, али могућности су огромне и ријечи хвале задовољних корисника су наша највећа награда и мотивација да одолимо свим изазовима, став је какав је заузет у овој фирми, смјештеној у херцеговачкој прованси, како овдје зову Љубиње.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина