Слободна Херцеговина » Због посјете Требињу смијењен директор дубровачке Галерије (ВИДЕО)

Због посјете Требињу смијењен директор дубровачке Галерије (ВИДЕО)

  • Од завршетка рата прошле су 23 године, али упркос томе анимозитет челника града Дубровника према Требињу и Требињцима се не смањује.

То потврђује и невјероватна чињеница да је директор Умјетничке галерије града Дубровника Марин Ивановић смијењен само дан након што је посјетио Требиње и присуствовао отварању изложбе познатог требињског сликара Атанасија Поповића!?

Градоначелник Дубровника, ХДЗ-ов Мато Франковић, одлучио је да смијени директора Ивановића јер је без његове сагласности отишао у Требиње и присуствовао отварању изложбе, на којој су приказана Поповићева дјела, од којих се нека чувају у дубровачкој умјетничкој Галерији!?

Дубровачка телевизија извјештава да је Ивановић изгубио повјерење градоначелника одласком у Требиње, јер се тобоже град Требиње се није извинуо Дубровнику за ратна страдања!? Да ли је могуће да се у 21-ом вијеку неко кажњава и смјењује због посјете сусједном граду и присуствује неком културном догађају? Да ли је могуће да се то догађа у Европској Унији, и када ће се Хрвати и Хрватска напокон ослободити србофобије и патолошке мржње према Србима, људима друге вјере и нације ?

Очито да млади је ХДЗ-ов млади језуита Франковић прескочио неке важне лекције у школи, и да нема нимало дипломатских манира и искуства које су имали стари Дубровчани. Права је штета што су административне забране спријечиле помирљивог Андра Влахушића да се кандидује и поново буде изабран за градоначелника Дубровника, током чијег мандата је Дубровник доживио велики процват. Влахушић се у Дубровнику састајао са бившим градоначелником Требиња Доброславом Ћуком, када је изражено жаљење због свих жртава последњег рата, али Франковићу и ХДЗ-у то изгледа није довољно.

Млади градоначелник Дубровника очито не познаје добро прошлост ових простора, и сигурно не зна да је његов претходник Иво Ројница први у НДХ средином априла 1941. године забранио Србима и псима да улазе у градске трамваје! Ројница никада није одговарао за злочине и масовна страдања Срба јер је 1945. побјегао у Аргентину, одакле се вратио почетком 90-их и био срдачно дочекан од Туђмана и осталих Марових страначких колега.

Ако није до сада стигао, Франковић би требао да се распита и сазна колико је Срба убијено у Дубровнику и околини, колико их је одведено у Јасеновац у периоду од 1941. до 1945. године, у мандатима његових претходника, од Ива Ројнице до последњег усташког градоначелника Ника Копривице? Сигурно није чуо за Ржани До, Пандурицу, Придворачку јаму и остала масовна стратишта Срба у залеђу Дубровника, јер да јесте извинио би се комшијама и не би се овако понашао?

Франковић очито не зна да је Хрватска војска 1992. године извршила агресију и окупирала трећину општине Требиње, попалила 50-ак српских села и убила више стараца који се још воде као нестали. Акције ЈНА 1991. године кренула је из Црне Горе, опрема са Чилипа и краве са фарми из Конавале завршиле су код његовог садашњег пријатеља Мила Ђукановића, који је некада због шаховнице замрзио и шах. Франковић очито не зна да је логор за заробљене Хрвате био у Црној Гори, а да на подручју Требиња током Отаџбинског рата није био ниједан логор, нити је било мучења, пребијања и убијања Хрвата, као што су Срби страдали у дубровачкој „Вили Палма“ или Лори!

Током цијелог рата, уз саму линију раздвајања, у Прхињу, Долу, Котезима и осталим селима слободно су живјели Хрвати, и ниједан припадник Требињске бригаде и Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске није оптужен за неки разни злочин почињен над припадницима Хрватске војске и хрватским цивилима, на што сам посебно поносан!

Франковић би могао у дубровачком Архиву да провјеру колико је Срба, католика и православаца, живјело у Дубровнику уочи уједињења 1918. године, а колико их је остало данас!? Гдје су и како они нестали? Иако су Срби у Хрватској након страдања и прогона у 20-ом вијеку претворени у статистичку грешку, и даље се шири србофобија, и Срби су и даље главни кривци за све проблеме у Лијепој нашој.

Тако су недавно лажно изнесене оптужбе да је тобоже српска бензинска пумпа на Иваници, која није ни почела са радом и у чијим резервоарима нема горива, узрок загађења воде у Жупи Дубровачкој. Накнадне анализе су показале да су оптужбе биле лажне и бесмислене.

Прошле године у дубровачкој штампи је покренута права хајка на Дејана Перића, директора хотела „Каризма“ из Плата, јер је на аутомобилу дубровачких таблица има слова „БГ“ и број „011“, што су мјештани сматрали провокацијом јер их подсјећа на Београд!?

Патолошка мржња према Србима нажалост и даље се осјећа у Хрватској код многих десно орјентисаних Хрвата, а то је дијелом последица и вишедеценијске политике католичке цркве и свештенства. Понижавање Срба и српских жртава иде толико далеко да Јутари лист пише како је Јасеновац био радни логор у коме су одржаване забаве за логораше, а већина Хрвата и даље сматра да су у Јасеновцу страдали Хрвати и Жидови, те мањи број Срба!?

Нажалост многи лијепи гестови добре воље са српске стране и даље наилазе на зид код „сусједа“, а врло извјесно да ће тешко доћи до истинског помирења и нормализације односа између Срба и Хрвата све док ХДЗ буде имао кључну улогу на политичкој сцени.

Дубровник и Требиње су природно наслоњени једно на друге. Дубровчанима је одувијек било најлакше и најљепше доћи у Требиње, гдје су увијек срдачно дочекани, јер до Сплита и већег мјеста у Хрватској треба путовати најмање три сата. Франковић и слични могу упорно затезати коноп и ометати сарадњу, али то ипак неће зауставити проток људи и нормалну комуникацију међу грађанима два града, Требиња и Дубровника, који су међусобно удаљени свега десетак километара ваздушне линије.

ИЗВОР:  Небојша Вукановић БЛОГ

 


ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина