Слободна Херцеговина » Завршено зидање Саборног храма у Мостару

Завршено зидање Саборног храма у Мостару

  • Послије осам година од почетка обнове порушеног Саборног храма у Мостару, стављен је посљедњи камен у централној куполи, чиме је означен крај грађевинских радова. За мајсторе нема предаха, па би ускоро требало да стигне дрвена грађа, како би прије зиме био постављен и кров.

 

У грађевинском смислу, цркви је враћен изглед из 1873. године. Током градње, уграђене су минималне измјене у смислу сеизмичких утицаја, али се пазило да се не наруше прописи који регулишу обнову културно-историјских и вјерских објеката.

„У том смислу нисмо примјењивали нове материјала, само смо урадили челична вертикална и хоризонтална ојачања“, изјавио је главни надзорни инжењер Драган Брњош.

Упоредо са обновом саборне цркве Свете Тројице, кажу из парохије мостарске, обнавља се и заједница мостарских и Срба из долине Неретве. Први кораци начињени су 2000. године.

„До данас смо, најсликовитије речено, урадили то зидање, те грубе грађевинске радове, те занатске, фине радове, у сликовитом смислу, треба урадити у сваком облику, економском, привредном, културном, политичком“, навео је парох мостарски Радивоје Круљ.

У Мостару живи око пет хиљада Срба. Данило Савић, повратник, на обнови храма ради од почетка. Част му је,каже, што је дио себе уградио у један од симбола Мостара.

„Како да не, знају то сви овдје, ко год је радио. Свакоме је била част и значиће пуно“, каже Савић.

„Хтјели смо да се назиђујемо у сваком смислу, и да расте и обнавља се наша заједница“, додао је Круљ.

Више од осамдесет одсто утрошеног новца, обезбиједили су Република Српска и Србија. Наставак радова зависиће од прилива новца и материјалних донација.

„Очекујемо сада, пошто је ово централна купола, сама динамика захтијева да кренемо од ње, можда наредног мјесеца, да ставимо отворе на централну куполу и да се полако спуштамо према доњим котама“, истакао је Брњош.

Донатори су обезбиједили дио бакарног крова, допремљено је седам крстова, дар Рудника и термоелектране Угљевик. За надзор пројекта и конзерваторску обнову Саборне цркве у Мостару, задужени су заводи за заштиту споменика ФбиХ и Републике Српске.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина