Слободна Херцеговина » ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ: Удружење Љубињаца у Србији донијело одлуку о приступању Савезу Срба Херцеговаца у Србији

ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ: Удружење Љубињаца у Србији донијело одлуку о приступању Савезу Срба Херцеговаца у Србији

  • У просторијама гласовитог КУД „Шпанац“ у суботу 1. јуна  одржана је сједница Управног одбора Удружења Љубињаца у Београду којој су присуствовали  предсједник Милован Пецељ, предсједник Скупштине Вељко Брборић, потпредсједници Чедо Брборић и Стеван Сикимић, секретар Мирко Брборић  и чланови УО Вукашин Лугоња, Душко Козић, Трифко Ћоровић, Александар Пецељ и Милош Сикимић.

На састанку је уз усвојен финансијски извјештај констатовано да је успјешно завршен 1.Сабор Љубињаца.

УО је истакао велико задовољство и поводом акције за куповину комбија за потребе љубињске омладине.

Кампања прикупљања донација за куповину овог возила биће настављена и током љетних мјесеци да би као дар Љубињаца из Србије био уручен на празник Мале Госпојине 21. септембра 2019. године у Љубињу. Управни одбор ће у наредном периоду пронаћи најефикаснију правну форму за реализацију ове акције, а све информације, као и списак свих донатора биће приказан на порталу Слободна Херцеговина.  

Предсједник Пецељ упознао је чланове УО са недавном иницијативом за оснивање Савеза удружења Срба из Херцеговине у Србији.

Управни одбор је подржао оснивање Савеза истичући оправдану потребу да се Херцеговци још више уједине и приближе једни другима.
Ова одлука уједно значи и промјену Статута што ће бити учињено сихронизовано са осталим чланицама будућег Савеза Срба Херцеговаца у Србији.

Милован Пецељ је наговијестио да Удружење планира да обиљежи 100 година од упокојења великог српског књижевника  љубињског поријекла Светозара Ћоровића, рођеног 1875. у Мостару.
Замисао је да се одржи научни скуп „Мементо Светозар Ћоровић“ у Љубињу, а  за ту прилику би се приредио пригодан зборник од стране еминентних аутора.

Такође, договорено је да делегација Удружења Љубињаца присуствује крсној слави општине Љубиње о Малој Госпојини.

Пецељ је обавијестио чланове УО да је у плану потписивање меморандума о сарадњи са Друштвом руско-српског пријатељства. У оквиру те сарадње омогућило би се студентима поријеклом из Љубиња да бесплатно похађају одговарајуће наставне и стручне активности у Русији. 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар




* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина