Слободна Херцеговина » За 20 година број Срба у Далмацији се смањио за 80 одсто

За 20 година број Срба у Далмацији се смањио за 80 одсто

  • Број Срба у Далматинском залеђу за 20 година смањио се за 60.218, односно 82,1 одсто, показало је истраживање у склопу пројекта „Распоред насељености и кретање српског становништва у Хрватској (1880—2011)“

Број Срба у Далматинском залеђу за 20 година смањио се за 60.218, односно 82,1 одсто, показало је истраживање у склопу пројекта „Распоред насељености и кретање српског становништва у Хрватској (1880—2011)“.

То је утврђено на основу поређења пописа из 1991. и 2011. године у том делу Хрватске, у коме су до 1991. године Хрвати чинили 61 до 64 одсто становништва, а Срби 31. до 35, преноси информативни портал Срба у Хрватској „П портал“.

Како се наводи, демографски трендови кретања укупног становништва Хрватске, посебно српског становништва, поражавајући су када се анализирају на нивоу регија које су традиционално у значајном броју насељавали Срби — Бенковац, Обровац, Книн, Дрниш, Сињ и Имотски.
Већ на попису обављеном 2001. године види се да се број Срба смањио за 63.024, односно 85,93 одсто, а 2011. године за 60.218, односно за 82,1 одсто, у односу на 1991. годину, а разлог за то је, наводи се у анализи, ратно стање током деведесетих година прошлог века.

„Узроке оваквог драстичног пада броја становника српске народносне припадности треба тражити, осим у егзодусу као последици рата, у селективном повратку српског становништва (враћа се углавном биолошки и радно нерепродуктивно становништво), националистичким послератним ексцесима и застрашивањима, као и државним онемогућавањем повратка (дискриминишући закони, њихово спровођење, и сл.)“, наводи се у анализи.

Истраживање је спровело Веће српске националне мањине Града Загреба, а урадили су га професори Владимир Цвјетићанин и Никола Лунић са сарадницима.

ИН4С

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина