Слободна Херцеговина » ВОЈВОДА ВЛАТКО ВУКОВИЋ КОСАЧА: Први српски војсковођа који је потукао Турке

ВОЈВОДА ВЛАТКО ВУКОВИЋ КОСАЧА: Први српски војсковођа који је потукао Турке

 • Влатко је први побиједио Турке код Билеће 27. августа 1388.

hum

Гроб Влатка Вуковића налази се у Бољунима код Стоца у источној Херцеговини. (ФОТО: Бљесак.инфо)

Војвода Влатко Вуковић Косача (? – 1392) био је господар Хума, један је од родоначелника властелинске породице Косача, који уздигоше титулу херцега од Св. Саве и назваше своју област Херцеговина.

Војвода Влатко био је један од најбољих војсковођа краља Твртка Првог. Послије битке код Билеће у којој су турски одреди силовито побјеђени и протјерани, добио је задатак да предводи одреде које је краљ Твртко послао свом савезнику кнезу Лазару Хребељановићу у Косовској бици.

Кнез Лазар му је препустио команду над лијевим крилом које су чиниле трупе краља Твртка. Послије окончања битке, вратио се у Босну и Хум донијевши вијест о побједи, на основу чега је краљ Твртко слао извјештаје по Европи о хришћанској побједи у боју на Косову.

Умро је 1392. године, а наслиједио га је братанац Сандаљ Хранић Косача.
Унука Влатка Вуковића, била је краљица Босне, Катарина Косача Котроманић.

У част војводе Влатка Вуковића једна улица у Београду носи име Владетина – тако је српска епска поезија запамтила војводу Влатка, као војводу Владету.

Горан Лучић / Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору
 1. sh2015 Reply

  Поштовани,
  сви Ви који сте прочитали овај текст и запитали се како је могуће да тако мало знамо о овом, скромно речено битном човјеку за српску историју, на кога ни Срби у Херцеговини не обраћају довољно пажњу ( не постоји ни један споменик војводи Влатку Вуковићу), морамо рећи да је управо то и био циљ текста. Да се запитате да ли довољно знате и свакако да наставите самостално истраживати и учити. Добили смо и добронамјерне савјете оних који су истраживали стећке тог подручја и сигурно је да боље познају саму област средњовјековних некропола – да је податак о гробном мјесту војводе Влатка у некрополи Бољуни, споран и да не постоје научне претпоставке за ту изричиту тврдњу. То уважавамо и имамо потребу да објаснимо како смо кренули тим трагом.

  Хрвати из општине Столац и ХН жупаније, а и њихови новински текстови већ одавно, сад и врло јасно пишу како је у некрополи у Бољунима гробно мјесто војводе Влатка, баш оног што је био на Косову. Ту наводе и исказе мјештана, који како они преносе, памте предање својих старих да је ту сахрањен Влатко што побједи Турке.
  Но, није то кључно. Ове године су некрополе Радимља и Бољуни уврштене на Унескову листу заштићене културне баштине. Остало је једино празно, неуписано поље те међународне повеље, чија је то ( ће бити) баштина!
  Не бавећи се тиме да ли је Влатко Вуков, који почива у Бољунима баш онај велики војвода, већ пратећи наум хрватског-римокатоличког прозелитизма, хтјели смо обратити пажњу на овог српског властелина који би врло скоро могао „васкрснути“, попут његове унуке Катарине Косаче Котроманић и херцега Стефана Вукчића Косаче, у великог хрватског бојовника и племенитог римо-католика.
  Искрен поздрав!

 2. Поштовани,

  Војвода Влатко Вуковић је заиста био велики ратник и војсковођа, међутим није био и господар Хума. Моји преци су били господари Хума од када су населили Хум као архонти племена Риђани са продором Немањића према данашњој Источној Херцеговини и Неретви. О томе свједоче бројни документи у Дубровачком архиву, али и црква Св. Николе у Грмљанима који су изградили знатно прије Косовског боја (посвећена Преносу Мошти Св. Николе испод које је велико Грчко гробље). У вријеме војводе Влатка Вуковића господар Хума био је војвода Влатко Вучетић из Грмљана, а оба су заједно са требињским војводом покушали заузети Дубровник, о чему свједоче бројни документи у Дубровачком архиву. Вјековима смо били најбројније братство Хума, до Маричке и Косовске битке у којима је велики број братственика изгинуо. Већ одавно у Хуму не живи ниједан Вучетић (након пада Хума под Турску власт), али су се преселили као кнежеви Цернице, а касније у Грахово гдје су и даље били архонти и војводе племена Риђани, одакле су након Морејског и Кандијског рата населили стари град Котор и Херцег Нови. Грб војводее Влатка Вучетића и његових потомака (кнежева и војвода Риђана и Котора) налази се у старом граду Котору на трећем волту камене капије близу цркве Св. Николе, у Поморском музеју Котора (као једине православне Србске племићке породице која је живјела у старом граду Котору након доласка Млетачке Републике), али и у параклису манастира Подластва Грбаљска (Успењу Пресвете Богородице које приказује цара Лазара и молитву војске Богородици прије Косовског боја) и великој сали истоименог манастира.

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина