Слободна Херцеговина » ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: Форум – сабрање српског расијаног народа

ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: Форум – сабрање српског расијаног народа

  • Епископ диселдорфски и њемачки Григорије рекао је у Бањалуци, да нема сумње да се број Срба у дијаспори изједначава са бројем Срба у отаџбини, те да Форум дијаспоре представља сабрање српског расијаног народа.

– Као што је пшеница била расијана и постала један хљеб, тако је и нама циљ, без обзира на којем континенту живимо и којим се послом бавимо, да данас дјелујемо заједно и да промишљамо о питањима која се тичу очувања културног, духовног и друштвеног идентитета нашег народа у расијању и домовини – рекао је епископ Григорије на другом Форуму дијаспоре у Бањалуци.

Владика Григорије навео је да су Срби у Њемачкој расијани на разне стране, има их и четири-пет генерација које тамо живе и сви су различити, али им је свима заједничко да јако воле и желе да припадају свом народу.

– Они представљају огроман интелектуални потенцијал, јер се ради о народу који има невјероватне појединце и који тражи да буде уједињен и тражи фактор јединства. Ту има људи на високим функцијама, универзитетима, привредника, до младих људи који завршавају факултете – рекао је епископ диселдорфски и њемачки.

Према његовим ријечима, Форум је добра прилика за разговор са тим људима, јер они имају искуства и знања која немају људи из матице.

– Требамо инсистирати на континуитету одржавања Форума, да бисмо чули људе из дијаспоре и да би они чули нас. Битно је да комуницирамо на темељу добре воље и нађемо рјешења, а то нам и омогућавају модерна техника и технологија. Овакав форум је информативан, а на темељу добре воље можемо направити нешто невјероватно са нашом дијаспором, као што су урадили Јевреји и Грци – сматра епископ Григорије.

Владика је поручио да је Црква у свим временима била уз расијани дио свога народа, па тако и у овом времену нових сеоба, никада не напуштајући свој народ, ма гдје се он налазио.

– Обавеза наше цркве је да свом народу изван матице пружи хришћанску љубав и бригу, да их упути на њихове ближње, без обзира на то да ли су ти ближњи са њима или су остали у матици, те да им укаже на важност очувања културног и националног идентитета – нагласио је епископ Григорије.

Он истиче да је и Црква та која их стално подсјећа да они сада имају двије државе, једну у којој су се професионално реализовали и трајно или привремени скрасили, којој плаћају порез, чије законе су дужни да поштују и у чијем би друштвено-политичком животу требало активно да учествују, али и другу, која их је изњедрила, школовала, припремила за живот и којој је, будући да се налази на историјској раскрсници, потребна њихова помоћ.

Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина