Слободна Херцеговина » Удружење Требињаца даровало књиге библиотеци „Јован Дучић“ у Барајеву

Удружење Требињаца даровало књиге библиотеци „Јован Дучић“ у Барајеву

  • Удружење Требињаца из Београда поклонило је данас библиотеци „Јован Дучић“ у Барајеву неколико примерака књиге „Дипломатски списи Јована Дучића”, и “Анексија БиХ и српско питање” које су штампане у издању овог друштва

01

Домаћини и гости: Владан Николић, Душица Гаковић, Божидар М. Гоговац, Виолета Младеновић и Миливоје Миша Рупић (Фото: Слободна Херцеговина)

Након Андрићграда и Требиња, Удружење Требињаца “Јован Дучић” у Београду наставило је мисију промовисања лика и дела “књаза од пјесника”.
Божидар М. Глоговац и Миливоје Миша Рупић посетили су у име Удружења Требињаца библиотеку у Барајеву и том приликом поклонили по пет примерака књиге „Дипломатски списи Јована Дучића”, и “Анексија БиХ и српско питање” које су штампане у издању овог друштва.

– Мисија нашег Удружења је да популаризује лик и дело најпознатијег Требињца Јована Дучића. Он није био само песник, већ и истакнути српски дипломата и штампањем ових књига желимо да отргнемо од заборава оно што је обележило његову изузетну дипломатску каријеру – рекао је Миливоје Рупић уручујући поред књига и промотивни материјал Удружења Требињаца у Београду.

Домаћини су убрзо пронашли и давно штампано прво издање књиге које се могло наћи на полицама ове библиотеке, али су се веома обрадовали новом допуњеном издању.

У времену у коме живимо, а у коме су посебно погођена три стуба овог друштва: образовање, култура и здравство, веома смо се обрадовали поклонима и пажњи коју сте указали и овом посетом – рекао је у име домаћина Владан Николић, начелник одељења.

Он је рекао да ће поклоњене књиге осим у Барајеву и Вранићу бити распоређене и у библиотеку “Лаза Костић” на Чукарици, “Миодраг Булатовић” у Раковици и “Ђура Јакшић” у Железнику.

Душица Гаковић је госте упознала са активностима ове библиотеке која је сходно времену и штедњи ограничена, али која је по свом богатству и обиму наслова које има у понуди понос општине Барајево.

Библиотека броји 55.000 књига и 3.500 чланова
Библиотека у Барајеву од 1991. године носи име „Јован Дучић“ и послује као организациона јединица Библиотеке Града Београда. Поред централног оделења у Барајеву, постоји и огранак библиотеке у Вранићу. Библиотека располаже са 55.000 књига и укупно броји 3.500 чланова. Изузетно је добро опремљена најновијим насловима. Поред основне делатности, библиотека се бави културно-информативном делатношћу, као што су књижевни сусрети, предавања, промоције и изложбе.
У Барајеву ради и књижевни клуб “Јован Дучић” који је организатор традиционалног фестивала родољубиве поезије, а клуб је посебно активан у раду са децом.

Виолета Младеновић је представила и огранак ове библиотеке који је обновљен у Вранићу који са великим успехом окупља велики број најмлађих читалаца.
Договорено је да ће приликом наредног такмичарског литерарног конкурса о лику и делу Јована Дучића учествовати и деца из Вранића и Барајева.
Сусрет нових пријатеља закључио је на њему својствен начин легендарни херцеговачки песник Божидар Глоговац.

– Човјек је мјерило свих ствари. Богатство се мјери са два аршина. Први је онај колико има доброте у човјеку, а други је онај колико има пријатеља. Како је књига најбољи човјеков пријатељ, библиотекари спадају међу најбогатије људи.  

У жељи да помогне промовисање библиотеке у Вранићу, Глоговац је овом приликом обећао своје гостовање у првој наредној активности која буде организована.

Како су и сами људи од пера, Божидар М. Глоговац и Миливоје Рупић поклонили су библиотеци и своје књиге поезије.

Извор: Слободна Херцеговина 
Текст и фото: Т. Ћоровић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина