УДРУЖЕЊЕ СРБА ИЗ БИХ У СРБИЈИ

УДРУЖЕЊЕ СРБА ИЗ БИХ У СРБИЈИ

Удружење је основано марта месеца 1991. године, са циљем да чува обичаје, традицију, културу и јединство српског народа на свим просторима гдје Срби живе и раде. Баштинимо традицију удруживања прекодринских Срба у Београду и Србији са краја 19. и почетком 20. вијека, када су и они имали своје Босанско-Херцеговачко Удружење, свој гласник и свој часопис.

Грађански рат у БиХ је Удружењу наметнуо друге дужности и обавезе, па се Удружење и пуне четири године бавило хуманитарним пословима: прикупљањем и слањем разноврсне хуманитарне помоћи нашем народу и војсци у ратом захваћеној Босни и Херцеговини.

Послије грађанског рата, Удружење се бавило санирањем ратних последица, прије свега, збрињавањем деце која су остала без једног или оба родитеља и истраживањем броја српских жртава у рату, именовањем њихових злочинаца, као и установљавањем истине о том верском и грађанском рату у БиХ. Немјерљиви су резултати који су постигнути у овим областима. И данас су истраживања нашег Центра (сада Института) о злочинима над српским народом, најсвеобухватнија и најобјективнија од свих истраживања те врсте и у Српској и у Србији. Наравно, сви резултати до којих се дошло, сукцесивно се објављују (неки и преводе) и саопштавају јавности.

Уз то, негујући културну традицију, поред размјене разноврсних културних садржаја са Српском, у оквиру Удружења излазе и два часописа: Отаџбина, гласило Срба из Србије, Српске, Црне Горе и расејања, часопис који на најбољи начин наставља традицију славне Кочићеве Отаџбина из Бања Луке и Нову Зору, часопис за књижевност и друштвена питања који наставља традицију чувене Шантићеве, Ћоровићеве и Дучићеве Зоре из Мостара.

У Удружењу Срба из БиХ у Србији, од свог постанка па до данас, своје чланство су узели многи успјешни људи из различитих сфера науке. Од познатих књижевника, академика, историчара, режисера и других области друштвених наука до утицајних и успешних привредника у земљи и иностранству. Не треба заборавити ни све људе добре воље који су својим несебичним залагањем и трудом доприносили свим резултатима рада овог Удружења. Удружење има и своје Подружнице у другим градовима у Србији, које су учествовале у свим активностима Удружења. Од 2010. године, Удружењу се прикључила и млада групација, коју сачињавају студенти Београдског Универзитета поријеклом из БиХ.

Детаљније о активностима Удружења, хуманитарним акцијама и пројектима можете прочитати на сајту удружења

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина