Слободна Херцеговина » Удружење ратних добровољаца 1912-1918, потомака и поштовалаца (ратних ветерана) Требиње

Удружење ратних добровољаца 1912-1918, потомака и поштовалаца (ратних ветерана) Требиње

Предсједник удружења
Вуковић Вујадин

Управни одбор:
Рајковић Далибор, предсједник
Лечић Божана
Бојић Драго
Маслеша Василије
Колак Васо
Ратковић Данило
Мр Рајко Танасијевић
Петар Узелац

Надзорни одбор
Др Милошевић Радослав, предсједник
Бендераћ Драгомир
Тешановић Миле

ЦИЉЕВИ И ЗАДАЦИ УДРУЖЕЊА:

1. Окупља и организује ратне добровољце ослободилачких и одбранбених ратова српскога народа, који су се жртвовали за слободу, а спремини су да без икаквих услова бране Отаџбину.

2. Чува и његује успомене на погинуле и умрле српске ратне добровољце одајући им у свакој прилици дужно поштовање.

3. Организује и учествује у подизању и одржавању спомен обиљежја (споменице, спомен-плоче), гробова, и гробаља ратних добровољаца у земљи и иностранству.

4. Доприноси очувању историјских вриједносто ослободилачких и одбранбених ратова Србије али и српског народа ван граница Србије, посебно оних у којима су ратни добровољци имали значајну улоги.

5. Учествује на јубиларним и другим прославама (обиљежавањима) као и пригодним манифестацијама поводом годишњица славних битака, историјских догађаја и личности наше историје.

6. У сарадњи са сродним организацијама ради на изједначавању стечених права ратних добровољаца свих периода.

7. У сарадњи са другим Удружењима (инвалиди, породице погинулих) и под средством надлежних републичких органа брине о статусу ратних добровољаца (материјални, социјални и сл.), а посебно добровољаца инвалида и породица погинулих добровољаца.

9. Зависно од финансијских могућности материјално помаже породице погинулих и умрлих ратних добровољаца, као и ратне добровољце инвалиде.

10. Трајно прикупља и обрађује спискове ратних добровољаца и историјску грађу од значаја за допринос ратних добровољаца у ратовима за опстанак и слободу српског народа.

11. Сарађује са историјским институцијама на истраживању историјата добровољачког покрета, а резултате сопствених и заједничких истраживања објављује на научним скуповима, округлим столовима, научним конференцијама и кроз издавачку дјелатност.

12. Користи све правне законске могућности ради утицаја на повратак имовине Савеза ратних добровољаца до почетка Другог свјетског рата, као и имовине ратних добровољаца одузете у току и послије Другог свјетског рата.

13. Непрекидно ради на повећању броја и квалитета организације и чланства укључивањем потомака и поштовалаца, али и дародаваца, односно спонзора, кроз реализацију задатака.

14. Гаји, његује, одржава и развија братске и пријатељске односе међу члановима, заснованим на високо моралним ликовима предака, личном поштењу и одговорности за преузете обавезе и задатке, као и стварању предуслова за ширу афирмацију Удружења и добровољачког покрета у цјелини.

Телефон: 0038765878119
Мејл: vvukovic@het.ba
Адреса: Немањина 4, Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина