Слободна Херцеговина » У Панчеву отворена изложба „Јован Дучић у дипломатији“

У Панчеву отворена изложба „Јован Дучић у дипломатији“

  • У организацији Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду и Архива Југославије, уз присуство великог броја грађана Панчева, у четвртак 21. марта, у галерији Градске библиотеке Панчева, отворена је изложба „Јован Дучић у дипломатији“.

Изложба обухвата 150 изабраних фотографија и докумената из Архива Југославије, из периода рада великог песника као дипломате, у осам европских и једном афричком граду. Дучићевих 30 година проведених у дипломатији постали су део те историје  међународог политичког и дипломатског живота.

Бројни грађани Панчева, међу којима је било и Херцеговаца који живе у Панчеву, исказали су своје задовољство што имају прилику и могућност да боље упознају живот и рад овог истакнутог Требињца.

У програму отварања изложбе присутнима су се обратили директор библиотеке Дејан Боснић, председник Удружења Требињаца  „Јован Дучић“ у Београду Жарко Ј. Ратковић, аутор изложбе Миладин Милошевић и песник Божидра Глоговац.

Свечаност је употпунила музичким нумерама на класичној гитари млада Софија Свидерски.

Изложба у Панчеву је 23. поставка по реду, с истом тематиком, која се представља грађанима широм Србије и Републике Српске.

Председник Удружења Требињаца Жарко Ј. Ратковић, у оквиру предстојећег  Светског дана књиге и ауторских права, поклонио је у име Удружења, Градској библиотеци  Панчева неколико књига: Јован Дучић „Анексија Босне и Херцеговине и српско питање„, Миладин Милошевић „Дипломатски списи Јована Дучића„ и др Владимир Ћоровић „Лука Вукаловић и Херцеговачки устанци 1852-1862„ које је у претходном периоду штампало Удружење Требињаца „Јован Дучић“ у Београду.

На изложби су присутни грађани Панчева  показали велику заинтересованост и за пропагандни туристички материјал Града Требиња. То је била прилика и да се боље упознају са оним што Град Требиње нуди у сфери туризма.

 

Припремио: Миливоје Мишо Рупић

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина