Слободна Херцеговина » У Новом Саду одржан симпозијум „Гусле и ми“

У Новом Саду одржан симпозијум „Гусле и ми“

  • У уторак 26. марта 2019. године, у свечаној сали Факултета техничких наука у Новом Саду одржан је научни симпозијум под називом „Гусле и ми“. Симпозијум је организовао Савез гуслара Србије, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, уз пријатељску подршку Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији из Новог Сада.

Скупу се први обратио, и о природи и значају гусала, вредностима епске усмене традиције, српским гусларима Тешану Подруговићу, старцу Милији и другим, своју реч изнео познати истраживач народне књижевности, академик Љубомир Зуковић.

Професор емеритус др Славко Гордић, врсни познавалац многих литерарних традиција и поетичких праваца, са превасходним интересовањем за српску књижевност 20. века, у својој беседи о Филипу Вишњићу указао је на значај овог гуслара не само као преносиоца епских народних творевина, већ и аутентичног и даровитог ствараоца, назначивши мисли многих двадесетовековних културних и књижевних узора о Вишњићу као потврду својих тврдњи.

 

Филозоф проф. др Јово Радош, уједно и председник Савеза гуслара Србије и аутор књиге „Српска народна филозофија“, у свом говору истакао је многострукост и разноврсност функција гусала и поја уз гусле, те нагласио сопствено филозофско уверење да су гусле „жива онтолошка и феноменолошка одредница српског бића“.

Испред Удружења Херцеговаца и пријатеља у Србији скуп је поздравио филозоф проф. др Бранко Баљ, и у свом говору истакао нематеријалну, духовно-душевну димензију гусларско-епске вредносне парадигме, сагледавајући је у опозицији према материјалистичкој искључивости савременог духа времена.

Народни гуслар Петар Мишовић  у току вечери наступио је три пута, најпре изведбом „Гусларског поздрава“ аутора Јова Радоша, те песме „Светом Сави“  Милорада Поповића Шапчанина и, на крају, одломка из народне песме „Цар Лазар и царица Милица“.

Лука Баљ

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина