Слободна Херцеговина » У Лазаревцу представљена мултимедијална изложба „Лука Ћеловић Требињац – остварење српског сна“

У Лазаревцу представљена мултимедијална изложба „Лука Ћеловић Требињац – остварење српског сна“

Удружење Требињаца “Јован Дучић` у Београда у сарадњи са Универзитетском библиотеком “Светозар Марковић” и компанијом “Београд на води” организовали су у Лазаревцу, у изложбеном простору библиотеке “Димитрије Туцовић”, изложбу о животу и делу Луке Ћеловића Требињца.

Мултимедијална поставка носи назив “Лука Ћеловић Требињац – остварење српског сна”.
Изложбени експонати, документа, фотографије и новински чланци говоре о Луки као највећем српском добротвору и најзнајчанијем задужбинару Универзитета у Београду.


Говорећи на отварању изложбе председник удружења Требињаца, Жарко Ј. Ратковић, подсетио је присутне Лазаревчане да је Лука цео свој живот вредно радио и стварао, како би могао да побољша живот целокупном друштву, поготово младим људима жељних науке. Врхунац овог опредељења дошао је пред крај његовог живота, када је целокупну своју имовину, једну од највећих у тадашњем Београду, поклонио Универзитету у Београду. Лука Ћеловић Требињац је веровао да само друштво засновано на знању може бити успешно друштво, нагласио је Ратковић.

У име Универзитетске библиоте, која чува књиге које је поседовао Лука, присутнима се обратио заменик управника др Адам Софронијевић а у име домаћина Јасмина Иванковић, директор библиотеке “Димитрије Туцовић”.

Као и на многим претходним, сличним, манифестацијама представници удружења Требињаца поклонили су библиотеци”Димитрије Туцовић” неколико књига, у свом издању, чији су наслови код присутних изазвали велику пажњу и жељу за новим сазнањима о темама из херцеговачке историје и делима једног од најпознатијих Требињаца, Јована Дучића.

Припремио: Миливоје Мишо Рупић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору
  1. лаку ноћ, памети Reply

    Претерано је обичне паное са сликама исечака из старих новина и докумената звати – мултимедијалном изложбом.
    Тако је било и у Београду. Дођете и разочарате се. Али, неко је вероватно на тако јаку реч мазнуо добре паре.

  2. Pingback: У Лазаревцу представљена мултимедијална изложба „Лука Ћеловић Требињац – остварење српског сна“

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина