Слободна Херцеговина » Твртко поништио одлуку парауставног суда БиХ

Твртко поништио одлуку парауставног суда БиХ

  • Како незванично сазнајемо краљ Стефан Твртко I поништио је одлуку парауставног суда државне творевине. У тексту одлуке се између осталог наводи:

01

Благочастиво је и веома пријатно и достојно похвалити ово достојном вјером, и жељену ријеч упутити теби, првомучениче Христов Стефане, јер ти си се молио за оне који су те ударали, говорећи: „Господе, не узми им за гријех ово, јер не знају шта чине.“ И зато, многострадални, који си се молио за оне који су те ударали, још више се моли Владици моме Христу Богу за оне који ти се свагда моле и зазивају и исповиједају тебе, који си за Христа Бога пострадао и који сва добра чиниш о Господу моме Богу, и који тебе призивам у помоћ, јер моли твом твојом примих благодат од Господа Бога, и удостојен бијах вијенца и части и скиптра царскога првих мојих родитеља светих, господе српске, краљева и царева, и слиједим њихов живот и вјеру, и правилом (законом) царским све недостатке исправљајући и извршавајући у земљама богодарованог ми краљевства.

У Сарајеву су изненађени одлуком и апеловали су на високог представника да поништи одлуку самовоље очигледно просрпски оријентисаног краља као чин непризнавања воље најновијих ексклузивних Бошњана и страних оку… судија.

12333281_10206254821941900_1318942960_o

Из текста одлуке јасно је да се Твртко послужио примјером једне од својих ранијих повеља упућене Дубровчанима.

Краљ Стефан Твртко I је на захтјев Дубровчана 2. децембра 1382. године, укинуо трг соли смјештен под Новим у жупи Драчевици, поводом чега је издао ову повељу у Бишћу (насеље под градом Благајем) гдје је имао свој дворац. Дубровчани су свој захтјев правдали старим уговорима са „господом рашком“ по којима је продаја соли дозвољена само у: Дубровнику, Дријевима, Котору и Св. Срђу. Као насљедник круне Немањића, или како он сам наводи у повељи „првих мојих родитеља светих, господе српске, краљева и царева“ и баштиник традиција „прве“ господе односно „господе рашке“, Стефан Твртко је уважио захтјев Дубровчана. Вјерске формуле у овој повељи одишу православљем, па тако повеља започиње похвалом првомученику Св. Стефану, који је био заштитник Немањића, а којега је поштовао и Твртко и чак у његову славу саградио град, дајући му име Св. Стефан (данас Херцег Нови), и обраћа се Христу као „владици“ по угледу на православне химнографе.

Извјештачи са лица мјеста: 
Предраг Лозо
Борис Радаковић
Извор: Слободна Херцеговина

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина