Слободна Херцеговина » Трибунал наложио да се Шешељ врати у Хаг

Трибунал наложио да се Шешељ врати у Хаг

  • Жалбено веће Хашког трибунала наложило је Претресном већу да моментално опозове одлуку о пуштању лидера СРС Војислава Шешеља на привремену слободу и да нареди његов повратак у Притворску јединицу Трибунала у Схевенингену.

seselj

 

 

 

извор: Блиц

Веће је ту одлуку донело усвајајући жалбу тужилаштва.
Жалбено веће је расправном већу које је судило Шешељу, наложило да “одмах опозове одлуку о Шешељевом привременом ослобађању и нареди му да се врати у притвор”.
Жалбено веће, такође, позива Претресно веће да што је пре могуће, након што се Шесељ врати у притворску јединицу, пружи странама, Србији и Холандији, могућност да буду саслушане у складу са Правилом 65 Б.
Од Претресног већа се тражи и да након тога спроведе нову процену услова за Шешељево могуће поновно привремено ослобађање, закључује се у саопштењу.
Шешељу је оптужен за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93, првостепено веће је на привремену слободу пустило у новембру прошле године.
Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц позвао је раније Жалбено веће да усвоји његову жалбу на одлуку Судског већа о привременом ослобађању лидера СРС Војислава Шешеља и да одбаци Шешељев захтев да жалба Тужилаштва не буде прихваћена.
“Шешељ није поткрепио доказима своју тврдњу да жалба Тужилаштва није заснована на валидним правним мотивима”, наводи се у поднеску који је Брамерц данас упутио Жалбеном већу, а који је објавио Хашки трибунал.
Жалба Тужилаштва којом се тражи поништење одлуке о пуштању Шешеља на привремену слободу је примерено заснована на Шешељевим јавним активностима, које подривају основе за његово привремено ослобађање, истиче се у поднеску.
Међу тим активностима наведене су Шешељеве поновљене изјаве да се неће добровољно вратити у Хаг, претње људима који сарађују са Тужилаштвом, изјаве које су увредљиве по жртве, као и Шешељеве изјаве и понашање који доводе у питање хуманитарне разлоге везане за његово здраствено стање.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина