Слободна Херцеговина » ТРИБИНА О КОЛОНИЗАЦИЈИ У НОВОМ САДУ: Дубоки су коријени херцеговачки у Војводини

ТРИБИНА О КОЛОНИЗАЦИЈИ У НОВОМ САДУ: Дубоки су коријени херцеговачки у Војводини

  • „Сви ми кажу Војводина фина, љепши Дабар, с Кома до Дивина“! Ово је једна од пјесама која се пјевала 1946.године,непосредно по досељавању Херцеговаца у Гајдобру, у оној великој колонизацији „возовима без возног реда“,чију 70-у годину обиљежавамо.

005
А прије ове, имали смо још једну велику, планску колонизацију 20-их година 20-ог вијека,након Великог рата,када су српски ратни добровољци из Херцеговине и осталих српских крајева стизали са породицама на заслужену добровољачку земљу у Банат и Бачку.
Херцеговци у двије велике колонизације и улога добровољаца-била је тема трибине у Новом Саду,одржане 22-ог марта у свечаној сали Матице српске.

Поздрављајући земљаке са, како рече, „два завичаја“ (тамо нисам,а овдје ме нема) у име организатора и домаћина,предсједник Удружења Срба из Херцеговине у Србији, потомака и пријатеља Ђорђо Радојичић је подсјетио на вјековне сеобе из земље Херцегове, због чега је и настала крилатица „Херцеговина цијели свијет насели,а себе не расели“.

002

Он је додао да су Херцеговци, као вриједни и сналажљиви људи и предузимљиви домаћини, пустили дубоке корјене у панонској равници и да сада овдје живи већ четврта генерација Херцеговаца. Радојичић је посебно захвалио најстаријој културној институцији код Срба-Матици српској,која је широм отворила врата за овај програм, као и Градском секретаријату за културу, који финансијски помаже Удружењу у реализацији овог и других програма.

006

На трибини је говорио др Видоје Голубовић, предсједник Удружења потомака и поштовалаца српских ратних добровољаца 1912-1018“ из Београда .Он је представио Монографију „Херцеговци-српски ратни добровољци 1912-1918“, која обухвата скоро 5.000 добровољаца из 12 срезова Херцеговине,који су узели учешће у ратовинма Србије и Црне Горе за ослобођење и уједињење,као и часопис „Добровољачки гласник“ и друга издања овог Удружења.

003

О насељавању Војводине након Великог рата бесједио је др Милан Мицић, историчар и књижевник,који годинама истражује српски добровољачки покрет и колонизацију Војводине,не само из Херцеговинем,него и осталих крајева.

. Мр Павле Орбовић,историчар, са доста непознатих детаља осврнуо се на колонизацију непосредно након Другог свјетског рата.

007

Програм је на умјетнички начин употпунио познати српски пјесник Ђорђо Сладоје,као и народни гуслар Војин Радојичић поврђујући и овога пута да је„цјелокупна истина о нама-сабила се у српским гуслама“,док је програм осмислила и водила секретар Удружења Јованка Иванишевић.

001
Збогом села и потоци-збогом моји Херцеговци!.
Збогом крши и планине-збогом брда и долине!
Збогом остај,мили рају- ја сад идем другом крају!

Аутор: Миливоје Бештић
Фото: Бојан Миленић
Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина