Слободна Херцеговина » ТРЕБИЊСКА ПИЈАЦА: Трговци, исправним чувањем робе сачуваћете и муштерије

ТРЕБИЊСКА ПИЈАЦА: Трговци, исправним чувањем робе сачуваћете и муштерије

  • Током целе године, а поготово за време туристичке сезоне, требињска зелена пијаца је једно од омиљених места где свраћају гости града на Требишњици. Посебно суботом кад је у Требињу пијачни дан. То је једна од најпознатијих пијаца у региону по квалитетним и надалеко чувеним производима.

pijaca tb

Поред кромпира, неизоставног купуса раштана, мркве, парадаjза …. смокава, грожђа и меда, ту је и чувени мрс. Сир у колутовима, груда из мијеха или из уља, мамац су  за многобројне туристе и саме Требињце. Још кад се осети мирис суве браветине посетилац пијаце, а поготово онај из требињске дијаспоре кад дође на одмор, не може да остане равнодушан, а да не купи од свега по нешто и понесе као драгу ствар.

pijaca-trebinje-005Но, сама хигијена и услови продаје и чувања млечних и меснх прерађевина на  пијаци није на завидном нивоу. Разне врсте сирева стоје на отвореном, често и на температури преко тридесет степени. Нема заштите од прашине, заинтересовани купци рукама пипају колутове сира, миришу га и контролишу његову зрелост, све је на изволите, само да се прода. Изложено суво месо виси на импровизованим сталцима, а често и окачено о грану дрвета. Риба се продаје из посуда које су често на поду, на плочама.

Општински органи, санитарна и ветеринарска инспекција требали би да поведу рачуна о условима за продају ових производа. Познати су одговарајући хигијенски услови који морају бити заступљени у продаји ових артикала. Неће неколико малих расхладних витрина пореметити изглед и имиџ требињске пијаце.

Да не помињемо и истражујемо да ли се контролише здравствена исправност млечних производа, да ли постоји декларација робе, млечна карта, да ли сви продавци имају контролни ветеринарски број који говори о здравственом стању животиња, поготово они који сами за себе кажу да су само продавци а да је производ одатле и одатле. Купци се често доводе у заблуду, па чак и варање, јер није ретка појава да продавац не каже право порекло робе.

О необичности и дражи пијаце под платанима, надлежни органи морају да поведу рачуна и да се сви полако привикавају на стандарде који се у околним земљама све више и више поштују, све у циљу заштите потрошача. За непоштовање прописа и норми, у тим земљама, казне су високе. Поштовање прописа и норми  ће сигурно допринети већој посети и потрошњи на требињској пијаци, а купци, домаћи и гости Требиња са сигурношћу и задовољством ће конзумирати оно што су купили.

 Миливоје Мишо Рупић / Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина