Слободна Херцеговина » СВЕТИ ЈОВАН У ХЕРЦЕГОВИНИ

СВЕТИ ЈОВАН У ХЕРЦЕГОВИНИ

  • Првог Светог Јована родила је Света Јелисавета, тетка Пресвете Богородице, кћери Анине. Јован се родио на пола године прије Исуса, довољно тек да најави Христове кораке Јерусалимом. Пострадао је с Њиме на стази благовијести, на крају и главу принио зарад ове истине.

Црква Светог Јована Крститеља у Требињу

Свети Јован Крститељ је први Јеврејин који се крстио Новим завјетом крстивши самога Бога. И први хришћанин који је своју главу понио у небеске руке. Ријека Јордан неодвојива је од Светог Јована, као што је истинско крштење неодвојиво од смислене жртве. И као што је град Требиње неодвојив од водопојне Требишњице. А Требишњица је наш српски Јордан, једна од првих српских крстионица у којој је Апостол Павле погружавао Србе у спомен на Крштење Јованово.

Поред Требишњице је горио древни старословенски (српски) „требник“, жртвеник у славу бога Перуна. Требиње је било посвећено господару небеских сила, грома и муње. По њему су названи град и цијела његова област, а и данас носе то име преображено смислом Христове жртве.

Једна од најзначајнијих требињских цркава је она у славу Светог Јована Крститеља, на гробљу у Полицама, поред саме Требишњице. Јако је важна јер се налази на најстаријем познатом српском православном гробљу у Требињу.  Поред једне од првих крстионица на словенском југу. Ово је било српско жупанско гробље још од 12. вијека, а сигурно и прије. Ту су сахрањивани требињски жупани, претходници хумских владара из лозе Немањића.

О томе свједочи надгорбни споменик жупана Грда из 1180. године, управо пронађен поред ове црквице 1907. године.  То је најстарији познати ћирилични запис у Босни и Херцеговини. Сматра се да је у непосредној близини, или на бријегу поврх гробља, био први српски жупански двор и град у Травунији.

Од Светог Јована до Светог Саве, од Јордана до Требишњице, од Свете Земље до свете Херцеговине много је времена и воде протекло и тећи ће јоште. Двије хиљаде година крштења и 800 година Српске цркве у Херцеговини.

ТЕКСТ И ФОТО: Горан Лучић 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина