Слободна Херцеговина » Струјни шок: Ланчани раст цијена до пет одсто

Струјни шок: Ланчани раст цијена до пет одсто

  • Економисти су израчунали да ће најављено и очекивано повећање цијене електричне енергије у РС утицати на општи раст цијена на тржишту РС и БиХ за два до пет одсто на годишњем нивоу.

struja
Због повећаних трошкова хране и комуналних услуга у структури потрошачке корпе, економисти упозоравају да ће све већи број становника морати да тражи рјешење у задужењу, распродаји имовине или компензацији трошења струје са другим изворима енергије. С друге стране, истраживачке студије консултанских кућа показују да ће на западном Балкану БиХ и Србија имати највише струје за извоз.

Економска струка каже да не постоји фискални намет, производ или услуга, који би у већој мјери погодили стандард становништва и привредних субјеката, као што је то пораст цијене електричне енергије.

Досадашње анализе говоре да су цијене становања и комунаних услуга у структури потрошачке корпе становништва чиниле 31 одсто, док су већи проценат имали трошкови хране.

У фебруару је четворочланој породици у Републици Српској за набавку прехране било потребно 693,10 КМ, за становање и комуналне услуге 578,90 КМ, за куповину ођеће и обуће 132 КМ, а за текуће одржавање домаћинства 104,13 КМ – саопштио је Савез синдиката Српске. Просјечна нето плата од око 850 КМ ову корпу није покривала ни са 50 одсто.

Због најављеног “струјног шока” грађани огорчени.

У ситуацији када већ дуже вријеме плате стагнирају, а цијене хране и комуналних услуга повећавају, грађани ће све мање моћи да издвајају за здравство, културу, образовање.

И док ће се грађани сналазити на којекакве начине, РС и БиХ ће, како показују студијска истраживања консултантских кућа за западни Балкан, имати вишак струје за извоз, иако је то парадокс.

Али, зато повећањем цијене струје произвођачи и дистрибутери покушавају да прикрију нерационалност и неодговорност у електроенергетском сектору, што поново иде на рачуне осиромашеног народа.

извор: БН ТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина