Слободна Херцеговина » СЛУШАЈ СВОЈЕ СРЦЕ – СТУДИРАЈ СРПСКИ ЈЕЗИК И ОСТАНИ КОД КУЋЕ

СЛУШАЈ СВОЈЕ СРЦЕ – СТУДИРАЈ СРПСКИ ЈЕЗИК И ОСТАНИ КОД КУЋЕ

  • Ја сам професор Биљана Самарџић са Универзитета у Источном Сарајеву. Бавим се историјом српског језика, што значи да проучавам средњовјековне српске споменике „провлачећи“ их кроз све нивое језичке анализе. Та наша културна баштина представља свјетионик нашег идентитета и културе на овим подручјима. Како сам ја одабрала овај позив и зашто?

Та одлука није била нимало лака ни једноставна. Људи су ми говорили да као одликаш упишем нешто што је перспективно, добро за одлазак у иностранство и слично. Ја сам послушала себе и своје срце. Ту сам и данас, у својој кући, сада  већ као професор и руководилац Катедре за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. И обишла сам то иностранство – и са породицом и као професор.

Катедра за српски језик и књижевност има организовану наставу на првом, другом и трећем циклусу студија.  Њен статус данас и опстанак вишеструко је значајан. Нема Републике Српске без  српског језика и ћирилице – личне карте српског народа. Другим ријечима, Република Српска је СРПСКА, само ако у њој сачувамо основне идентитетске критеријуме српског народа. Свако ко упише овај студијски програм и заврши га биће „војник“ у одбрани нашег идентитета и Републике Српске. Материјалне ствари су пролазне, али историја памти само најхрабрије. Данас је храброст студирати српски језик, јер је он изложен нападима са свих страна. Зато и кажем да је студирање националних дисциплина данас и подвиг. Изузетно је лијепо и надахнуто бити дио те историје и проучавати како савремене токове и стање у српском језику и књижевности, тако и „завирити“ у нашу прошлост вођени Повељом Кулина бана, Мирослављевим јеванђељем, Горажданском штампаријом  и слично.  Тако ћемо и као народ опстати и сачувати свој идентитет у овим тешким временима.

НАША КУЋА ЈЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА – ОСТАНИМО У КУЋИ УЗ ПОРОДИЦУ И СТУДИРАЈМО НА УНИВЕРЗИТЕТУ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ. ДОЂИТЕ НА ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ! ДОЂИТЕ НА КАТЕДРУ ЗА СРБИСТИКУ! ЧЕКАМО ВАС!

 

Проф. др Биљана Самарџић
Руководилац Катедре за србистику
на Филозофском факултету Пале

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина