Слободна Херцеговина » РЕВИЗОРИ: Општина Љубиње у минусу 588.162 КМ!
НАСЛОВИ

РЕВИЗОРИ: Општина Љубиње у минусу 588.162 КМ!

  • Општина Љубиње завршила је прошлу годину са негативним финансијским резултатом од 588.000 марака, због чега је уз остале неправилности добила негативно мишљење Главне службе за ревизију јавног сектора РС.

ljubinje
У ревизорском извјештају је наведено да су приходи у општински буџет у прошлој години износили 1,66 милиона, а расходи су достигли 2,29 милиона КМ.
Општина је исказала негативан финансијски резултат текуће године од 632.204, а због одређених одступања од правила, према налазу ревизије, негативан финансијски резултат износи 588.162 КМ – навели су ревизори.
Осим општинске администрације, из буџета се у потпуности финансирају Центар за социјални рад, вртић „Љубиње“ и Агенција за развој малих и средњих предузећа, а дјелимично Народна библиотека и Средњошколски центар.
Скупштина општине Љубиње, према налазима ревизије, није донијела одлуку о ребалансу буџета у складу са Законом о буџетском систему РС. Проблем је што је то урадила прије прибављене сагласности Министарства финансија РС.
Проблеми су уочени и приликом спровођења поступака јавних набавки.
– Општина Љубиње у 2014. години није спровела поступке јавних набавки за робу, радове и услуге приликом изградње канализационог одвода у улици, бетонирање локалног пута, постављање јавне расвјете, набавке горива, насипање локалних путева и крпљење рупа по градским и приградским улицама. То није у складу са Законом о јавним набавкама БиХ – наведено је у ревизорском извјештају.
Ревизори су утврдили да није било све чисто ни приликом именовања на руководећа мјеста у јавним установама које се финансирају из општинског буџета. Скупштина општине је у децембру 2012. године именовала вршиоца дужности директора Центра за социјални рад, у априлу 2013. в.д. директора вртића „Љубиње“, а начелник је још у децембру 2000. године донио рјешење за именовање в.д. командира Општинске ватрогасне службе. Упркос томе, до завршетка ревизије није извршено именовање директора наведених установа и службе.
Ревизори су утврдили да није усвојен ни појединачни колективни уговор за запослене, што није у складу са Посебним колективним уговором за запослене у локалној самоуправи РС.
– Висина цијене рада није донесена у складу са тим уговором, а плате функционера у 2014. години су привремено умањене за 15 одсто на основу одлуке начелника о привременом умањењу плате функционера од 2009. године, што није у складу са законом – наведено је у извјештају.
Утврђено је да вртић „Љубиње“ није обрачунавао плате у складу са Правилником о платама и другим примањима запослених, већ на основу одлука в.д. директора у којима нису дефинисани коефицијенти.
Начелник Љубиња Веско Будинчић је рекао да је упознат са налазима ревизије.
– Стање није добро, али је тешко функционисати због тога што све иде преко општине и на леђа општине када је ријеч о финансијама јавних установа – истакао је Будинчић.

Извор: Глас Српске

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина