Слободна Херцеговина » Република Српска се дијели на пет регија

Република Српска се дијели на пет регија

  • Бањалука, Приједор, Добој, Источно Сарајево, Бијељина и Требиње кључни су центри у новом просторном плану Републике Српске. Приједор остаје у бањалучкој регији.

rs
Просторним планом Републике Српске до 2025, који је усвојен у Народној скупштини РС, створен је услов да Српска добије јаке регије које ће допринијети јачању локалних заједница, каже у интервјуу за “Вечерње новости” Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе РС.
“Предложен је нови модел система локалне самоуправе којим би општине биле груписане на два нивоа: мање сеоске и веће урбане, и које би се по питању обавеза, права и надлежности разликовале од града. Овим би се надлежности и права јединица локалне самоуправе уравнотежиле а не, као до сада, да општина има надлежности и обавезе које није у стању да изврши према својим демографским, економским и финансијским капацитетима”, каже Решићева.
Она каже да је понуђен модел регијског организовања цијеле територије РС, али не преко административних регија већ преко функцијског повезивања јединица локалне самоуправе у регијске цјелине.
“Предложено је пет таквих цјелина, без правног субјективитета и административних граница. Ту имамо регију највећег града коју чини осовина Бањалука – Приједор. Затим транспортно-прерађивачко-индустријска регија коју чине Добој – Дервента – Брод – Шамац. Семберијску агроиндустријску регију треба да чине Бијељина и Зворник. Планирана је и шумарско-индустријска регија Источно Сарајево – Вишеград и енергетско-агро-туристичка регија Требиње – Фоча”, каже Решићева.
Према њеним ријечима, посебна је истакнута улога шест градова – Бањалука, Приједор, Добој, Источно Сарајево, Бијељина и Требиње – као мотора развоја и неколико већих урбаних центара око којих општине могу да се повезују у такозвана акциона подручја.

извор: БНТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина