Слободна Херцеговина » ПРОМОЦИЈА САБРАНИХ ДЈЕЛА ПЕРА СЛИЈЕПЧЕВИЋА 2014. ГОДИНЕ (АУДИО)

ПРОМОЦИЈА САБРАНИХ ДЈЕЛА ПЕРА СЛИЈЕПЧЕВИЋА 2014. ГОДИНЕ (АУДИО)

  • У организацији завичајног удружења Клуб Гачана у Београду на челу са предсједником Светозаром Црногорцем 28. априла 2014. године у Задужбини Илије М. Коларца одржана је промоција „Сабраних дјела Пера Слијепчевића“.

О лику и дјелу Пера Слијепчевића говорили су академици Алекса Буха, Рајко Петров Ного, Радован Вучковић и Станиша Тутњевић.
Промоцију је водио чувени српски новинар Милош Марковић.

Перо Слијепчевић (1888-1964), угледни професор универзитета у Београду је у плејади истакнутих српских интелектуалаца двадесетог вијека представљао изузетну стваралачку личност. Као велики ерудита и мислилац вршио је у своме времену снажан утицај у многим областима интелектуалног живота.

Слијепчевић је један од најбољих германиста, ког је српска наука у књижевности имала. Написао је бриљантне есеје о српској књижевности, култури и писцима.

Осим тога његовом политичком, историјском и културно-просвјетном раду нема равног у омладинској генерацији пред Први свјетски рат, већ и уопште у српској култури.

Учесник је у балканским ратовима као добровољац. Са Владимиром Гаћиновићем одлази у Америку и скупља добровољце,помоћ за настрадале породице велеиздајничког процеса и ради на обнављању Просвјете, чији је касније био секретар.

Он је један од најзначајнијих представника Младе Босне, њену визију и идеологију уобличио је у фактичко-историјски рељеф а о јунаштву и жртви њених јунака изрекао је и написао најтужније и најлепше ријечи. Слијепчевићеве огледе о старим српским задужбинама стручњаци сматрају бисерима српске есејистике, који су достојни и најстрожије антологије европског есеја.

Сабрана дјела Пера Слијепчевића одштампана  су у десет томова у издању куће ,,Свет књиге“ из Београда и Академије умјетности Републике Српске из Бањалуке.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина