Слободна Херцеговина » ПРОЈЕКАТ ИАН: Бесплатне медицинске, психолошке и правне услуге за жртве тортуре међу избеглицама и расељеним лицима

ПРОЈЕКАТ ИАН: Бесплатне медицинске, психолошке и правне услуге за жртве тортуре међу избеглицама и расељеним лицима

  • Међународна мрежа помоћ (ИАН) је локална невладина организација која је основана 1997. године у Београду са циљем пружања помоћи избеглицама и расељеним лицима који су избегли из Хрватске, Босне и Херцеговине и са Косова.

 

Од 2000. године у оквиру ИАН-а је успостављен Центар за рехабилитацију жртава тортуре који је имао за циљ пружање медицинске, психолошке, психијатријске, правне помоћи особама које су имале искуство тортуре у рату, које су биле затваране, у логорима, малтретиране, злостављане од стране службених лица, као што су војска, полиција или неких других службених особа.

У оквиру пројеката које ИАН спроводи, „Борба против тортуре и некажњивости“ и „Свеобухватна акција против тортуре“, а које финансира Европска комисија предвиђене су бесплатне медицинске, психолошке и правне услуге за жртве тортуре међу избеглицама и расељеним лицима.

У оквиру медицинске помоћи корисницима су доступни прегледи лекара интернисте а по потреби и други специјалистички прегледи, дијагностика, препоруке и у одређеним случајевима подршка у лековима.

У оквиру психолошке помоћи корисницима је доступна индивдиуална психолошка помоћ и по потреби психијатријска интервенција.

У оквиру правне помоћи корисницима су доступни правни савети које пружа партнер на пројекту YUCOM.

Процедура којом се корисници упућују на било коју врсту помоћи је следећа:

1. Клијент се мора јавити у канцеларију ИАН-а на телефон: 063/389-729, 063/389-279
2. Приликом позива клијенту ће бити заказан термин за иницијални разговор и преузимање упута (за медицинску, психолошку или правну помоћ) у просторијама ИАН-а на адреси: Кнеза Милоша број 95/4, Београд (од 1. јула на новој адреси: Александра Костића 8/2, Београд)
3. Након иницијалног разговора и преузимања упута клијент ће бити телофонским путем обавештен о термину састанка са специјалистом (лекар, психолог, правник).

Процедура заказивања преко ИАН-а је неопходна за сваки појединачни састанак са специјалистом. Корисници без упута и заказаног термина од стране ИАН-а неће бити примљени код лекара, психолога и/или правника.

Критеријум за клијенте који могу добити помоћ:
– Жртве тортуре (које су биле затваране, у логорима, малтретиране, злостављане од стране службених лица, као што су војска, полиција или неких других службених особа)
– Високо трауматизоване жртве рата
– Социјално угрожени појединци – избеглице и расељена лица

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина