Слободна Херцеговина » Преминуо Јован Мирковић, предратни директор Спомен-подручја Јасеновац

Преминуо Јован Мирковић, предратни директор Спомен-подручја Јасеновац

  • У Београду je  у 77. години живота преминуо Јован Мирковић, историчар и музејски савјетник Музеја жртава геноцида и предратни директор Спомен подручја Јасеновац, коме је посветио цијели живот.

 

Јован Мирковић рођен је 1. новембра 1943. године, у Брезовцу Субоцком, општина Новска у Славонији.

Завршио је Педагошку академију у Петрињи и положио стручни испит за звање наставника, затим Филозофски факултет у Сарајеву, група историја.

Стручни испит за звање кустоса положио је у Музејском документационом центру у Загребу 1991. године. Стручно звање вишег кустоса стекао 2007. а музејског савјетника 2012. године у Народном музеју у Београду.

На Филозофском факултету у Сарајеву био је на постдипломским студијама, које су прекинуте због ратних дешавања деведесетих година.

Радио је у привреди и у просвјети. Од 1. септембра 1978. године радио је у Спомен подручју Јасеновац чији је директор био у два мандата (1978-1980. и 1990-1991. године).

Био је директор Народног свеучилишта Новска године, а у Музеју жртава геноцида у Београду радио од 1. марта 1999. године на радном мјесту кустоса-истраживача, до 2013. године када одлази у пензију.

Аутор је и уредник више књига од великог значаја за проучавање система концентрационих и логора смрти Јасеновац, као и страдања српског и других народа на подручју окупиране Југославије у Другом свјетском рату.

За његове заслуге и животно дјело, Синод СПЦ 30. јануара 2020. године одликовао га је Орденом Светог Деспота Стефана Лазаревића.

Преузето са: СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина