Слободна Херцеговина » ПОНОС ЦИЈЕЛЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ: Четири деценије Радио Требиња

ПОНОС ЦИЈЕЛЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ: Четири деценије Радио Требиња

  • Значајан јубилеј – 40 година постојања и успјешног рада Радио Требиња, који је основан 29. новембра 1975. године, данас је обиљежен свечаношћу у просторијама радија.

40-god-rt
Прослављању јубилеја присуствовали су садашњи и бивши радници, представници Градске управе – оснивача наше радио станице, привредног, политичког и јавног живота, као и медија који дјелују на подручју нашег града.

Милан Грубач, директор Центра за информисање и образовање, при коме дјелује и Радио Требиње, у обраћању гостима рекао је да сви запослени у овом колективу раде на имиџу професионалног обављања свога посла, о чему најбоље свједочи чињеница да ова радио станица никада није кажњена од стране Регулаторне агенције за комуникације.
„Започињући скромно, али са огромним ентузијазмом, могу да кажем, и поред чињенице што нисам дуго на челу ове куће, да је Радио Требиње израстао у један модеран и респектабилан медиј који, осим емитовања програма, има и свој портал и труди се да иде у корак са временом. Ми смо прилично објективни и успијевамо да пренесемо нешто и што не годи уху локалне политике. Максимално настојимо да поштујемо кодексе понашања и принципе објективности“, казао је Грубач.

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић, у име Градске управе – оснивача овог медија, честитао је радију рођендан подсјетивши да је за Требињце „прво оглашавање Радио Требиња било ванредан догађај“.

„Мислим да ово јесте респектабилан медиј, не само за Требиње него и за цијелу регију који је дао безброј доказа професионалности према свим временима, догађањима, људима и свему оном што је било битно у протеклом времену и што је битно сада и убудуће“, нагласио је градоначелник Вучуревић, додајући да ће Градска управа и у наредном периоду радити на финансијској стабилизацији и техничком осавремењавању установе.

IMG_8704
Присјећајући се почетака прије 40 година, први директор Радио Требиња Радомир Шакотић истакао је да је прва редакција имала изванредну екипу младих новинара спремних да се ухвате у коштац и проговоре отворено о свим слабостима друштва.

„У моје вријеме сваки трећи дан радио је ‘кажњаван’ – момци би ‘загризли’ и за иоле озбиљнији текст који се властима није свиђао – морао само ићи и Општину да се правдам. И некако сам успијевао у томе, па би нам опраштали“, присјећа се Шакотић.

40-godina

Дугогодишњи директор Центра за информисање Требиња Ђорђе Вучинић, који је у првој редакцији радија почео као новинар-сарадник, подсјетио је да је немјерљиво важан траг у каснијим деценијама ове установе оставила уредница Смиљана Перовић, преминула прије 13 година, која је цијели свој професионални и животни вијек посветила овој кући.

IMG_8618

ОНИ СУ ПИСАЛИ ИСТОРИЈУ: Екипа радија из 1975. (Ђорђе Вучинић – новинар, Стево Аћимовић – секретар и Радомир Шакотић – директор) са актуелним директором Миланом Грубачем

Радио Требиње је најстарија радио-станица на простору источне Херцеговине и једна од најстаријих у БиХ. Активни је судионик свих збивања у Требињу и регији, а свакодневно емитује 12 часова властитог програма.

Јубиларна емисија под називом „Наших 40 година“ биће емитована у недјељу, 29. новембра, од 13 часова и један минут, у исто вријеме, када је прије четири деценије тадашњи новинар и уредник Радио Сарајева Никола Калопер, у новоотвореној станици Радио Требиња први пут поздравио слушаоце ријечима: „Ово је Радио Требиње“.

Извор: Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина