Слободна Херцеговина » ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Само Срби имају слово Ђ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Само Срби имају слово Ђ

Ђђе
као ђак,
као ђакон,
као ђевојка,
као ђерђеф
као ђаво,
као ђутурум,
као Ђоковић,
као ђерам,
као ђинђува,
као ђул…

 

Ђ као оно по чему се разликујемо на васцијелом језичком ђердану свијета.
Међу свим ћириличним азбукама – руском, бјелоруском, украјинском, бугарском, старом румунском – само српска азбука има овај глас и ово слово.
И када би нас неко убацио међу брда књига и записа цијелог свијета и на словна поља свих овоземаљских писама и задао нам само једно, да разврстамо оно што је написано на српском језику – тражећи само Ђ и Ћ лако бисмо се снашли и брзо разлучили ту језичко-словну гомилу.

Вук С. Караџић Ђ је уврстио у реформисану српску азбуку 1818.г., а визуелно рјешење слова преузео је од Лукијана Мушицког. До тада је Ђ представљано као дјервъ (стари глас ђерв).
Наше драго, личносно и судбинско Ђ рођено је тако што је наше слово Т замахнуло закривљеном ручицом тј. руком која ради, која се брани, која учи, која тумачи…оног часа када је Т постало тежак који копа, товар који се придржава, тапија која се тумачи поријеклом својим – тада је рођено Ђ!

И са тим Ђ рођени смо и ми такви какви смо данас – српски језик је данас тежак који копа међу свим другим народима на њивама живих језика, а да се са њима не помијеша и не изгуби у бројности њиној, ми смо товар који се придржава на самару неког ђогата који се тромо али сигурно љуља на прашњавим и опасним друмовима повијести, сигуран да док је те закривљене ручице неће на главу пасти.

Ђ је наша тапија на ову земљу, наш прст испружен док тумачимо од кога би рођен и ко му остави запис и слово.

Ђ је наше право на ово небо, на овај језик љепши од самог живота, са којим једино можемо остати ође ђе смо били и прије миленијума два и ђе ћемо бити, ако Бог да и када ђакони буду најавили Христов долазак други.

Горан Лучић / Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина